Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Litoměřický biskup si v doprovodu hejtmana prohlédl johanitskou komendu

Šírová Květa

  • 22. 06. 2011 18:14
  • Rozvoj

Sdílet článek

Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant navštívil dnes kvůli biřmování Český Dub. Před samotným obřadem se v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera setkal se starostou města Český Dub Jiřím Milerem a prohlédl si johanitskou komendu.

„Začátkem června přijel Mons. Jan Baxant na oficiální návštěvu Libereckého kraje. Sešli jsme se v sídle kraje, navštívili libereckou radnici a poté poobědvali na Ještědu. Mons. Baxant se zajímal o památky Libereckého kraje, tak jsme se domluvili, že jakmile bude mít příležitost navštívit opět náš kraj, uvedeme ho do johanitské komendy v Českém Dubu, která je jedním z největších objevů poslední doby v našem kraji,“ řekl hejtman.

Na radnici města Český Dub přivítal Mons. Baxanta v doprovodu hejtmana Eichlera starosta Jiří Miler, který v krátkosti představil historii města. Mons. Baxant přijel do Českého Dubu hlavně za cílem biřmování v místním kostele a rozvedl debatu o církevních zvyklostech a obřadech.

Poté se všichni přesunuli do johanitské komendy, kde je provedl pracovník Podještědského muzea a podal výklad o historii. Jedním ze zastavení prohlídky byla do kamene vytesaná ryba, která se dochovala ze 13. století a její význam byl návštěvníkům dosud utajen. Mons. Baxant vyjádřil myšlenku, že již ve 13. století byli křesťané krutě pronásledováni a jediným vodítkem pro ně byla právě ryba, kterou pro pochopení ostatním křesťanům zanechávali jako znamení na svých cestách.   

Hejtman a starosta se poté zúčastnili mše biřmování, kterou vedl Mons. Jan Baxant.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky