Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lužické hory lákají na sklo, pivo i odpočinek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 06. 2021 16:43
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kraj lesů, neobjevených výhledů, ale také dlouholetá historie, k níž se již řadu staletí váže sklářská tradice – to jsou Lužické hory. Turistům mají co nabídnout, během krátkého výletu lze například zhlédnout ukázky sklářského umění, ochutnat místní pivo a nakonec se vyřádit v akvacentru.

Výlet za krásami regionu začíná v Kunraticích u Cvikova. Umělecký sklář Jiří Pačinek vítá hosty ve své sklárně, kde kouzlí pomocí tradiční české techniky foukání a ručního tvarování. Jeho specialitou jsou velkorozměrné plastiky, například koní, ptáků, ryb a další díla inspirovaná přírodou. Za návštěvu taktéž stojí přilehlá unikátní Skleněná zahrada s desítkami exotických květin i přilehlý kostel Povýšení svatého Kříže, kterému se díky sklářské výzdobě v interiéru i exteriéru přezdívá Křišťálový chrám.

„Sklářská výroba je místním fenoménem světového významu. Po otevření skláren turistům začali lidé objevovat nejen krásu výrobků, které z nich vycházejí, ale také krásu výroby samotné. A při propojení s mnoha příležitostmi k výletům do přírody či za historickými památkami jsme v regionu, který je lákavý napříč generacemi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Druhá zastávka bude na sklářskou tématiku lehce navazovat. U každé sklářské pece je totiž velké horko, proto se skláři odjakživa osvěžovali nízkostupňovým pivem. Nedaleko Kunratic, ve Cvikově, se zlatavý mok vařil od roku 1560 dalších 400 let a na dlouholetou tradici, přerušenou na sklonku šedesátých let minulého století, se navázalo v roce 2013. Zájemci se mohou podívat na samotnou výrobu piva, prohlédnout si měděnou varnu, ležácké tanky a spilku, popřípadě pojíst v pivovarské restauraci Sladovna.

Největší město Lužických hor – Česká Lípa nabízí hned několik turistických cílů. Za návštěvu rozhodně stojí vodní hrad Lipý ze 13. století. Turisté se na něm seznámí s jeho tehdejší podobou, životem na hradě a mnoha cennými historickými artefakty. Vedle hradu je interaktivní Centrum textilního tisku s výstavou zaměřenou na potiskování textilu; k vidění jsou rovněž nové zrestaurované vzorníky, tiskařské formy i hotové výrobky.

Dalším zajímavým místem České Lípy je archeologické muzeum Šatlava. To nabízí unikátní zážitek v podobě prohlídky dochovaných prostor městského vězení, které fungovalo až do roku 1945. Návštěvníci se seznámí s expozicí dochovaných mučicích nástrojů nebo malbami a nápisy na zdech jednotlivých cel. Nechybí trojrozměrná virtuální prohlídka středověké České Lípy.

Ideální tip, kde zakončit celodenní výlet, je českolipské akvacentrum. Na své si tu jistě přijdou dospělí i děti. K dispozici tu mají velký plavecký bazén, vířivku, skluzavky, divokou řeku, tobogán a mnoho dalšího. Času na zábavu je dost, zavírá se až v pozdních večerních hodinách.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky