Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lyžařská výstava v Janové nad Nisou byla zkouškou na stálou expozici

Mgr. Langer Jiří

  • 30. 10. 2014 10:23
  • Školství
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Více než 500 lidí navštívilo Lyžařskou výstavu, která se konala ve dnech 25. - 28. 10. 2014 v Janově nad Nisou. Výstava se věnovala především běžeckému lyžování a k vidění byly zajímavé exponáty z doby Bohumila Hanče až po lyže z letošních ZOH v Soči.

„Exponáty na výstavu zapůjčila i řada osobností našeho lyžování, např. Květa Pecková – Jeriová, Radim Nyč, Gabriela Soukalová - Svobodová či první olympijská medailistka Helena Balatková – Šikolová. Návštěvníci mohli shlédnout také lyže Stanislava Řezáče, se kterými  vybojoval ve finiši 3. místo na Vasově běhu v roce 2012, v němž byl dosažen rekordní čas závodu. Mezi rarity patřila kombinéza s ustřiženými rukávy Lukáše Bauera z MS ve Val di Fiemme, lyžařské medaile z roku 1912 nebo originální oznámení o úmrtí Bohumila Hanče,“ prozradila Ivana Zelenková z organizátory výstavy Českou lyžařskou společnost o. s.

Nedílnou součástí výstavy byly podle ní fotografie. Zaujaly zejména fotografie pana Josefa Stránského a Jaroslava Poloprutského z 60. - 70. let minulého století. Mnozí z pamětníků si rádi zavzpomínali i na oblíbený Jablonecký lyžařský maraton.

 Výstavu pořádal spolek Česká lyžařská společnost o. s. ve spolupráci s obcí Janov n/N a v roli pořadatele se objevila také dlouholetá reprezentantka Alena Bartošová. Důležitými partnery výstavy byl Ski klub Jablonec n/N a Svaz lyžařů ČR.

 Výstava byla umístěna v bývalém kulturním domě, který je nyní ve velmi špatném stavu. Obec již zadala zpracování projektu na rekonstrukci, jenž výhledově počítá s možností umístění stálé expozice o běžeckém lyžování, které bezpochyby do regionu Jizerské hory patří.

Viz také: http://www.muzeum-lyzovani.cz/akce

 

MUZEUM LYŽOVÁNÍ

 

Ve spolupráci s obcí Janov nad Nisou pracujeme na vzniku kulturního lyžařského a informačního centra, které bude sloužit široké veřejnosti. Součástí bude moderní muzeum lyžování, které přiblíží vývoj lyžování až po aktuální současnost. Chceme tím navázat na jiná muzea, která ukazují vývoj od počátků přibližně do 30.let minulého století a na zajímavou sbírku pana Aleše Suka z Vrchlabí.

 

 

 

 

Těší nás, že náš projekt oslovil zastupitelstvo obce Janov nad Nisou a starosta Mgr.Daniel David je této věci velmi nakloněn. Byl proveden stavebně-technický průzkum bývalého kulturního domu a dále by měl být zpracován projekt pro informativní výpočet nákladů na rekonstrukci budovy. Zajistit finanční prostředky na rekonstrukci tohoto objektu je nyní náš nejtěžší společný úkol.

 

Sestavování sbírky

Mezi osobnosti, které již byly osloveny a přislíbily svou účast na sbírce, patří například:

Helena Balatková Šikolová - bronzová medailistka z OH v Sapporu 1972

Jaroslav Honců - dlouholetý reprezentační trenér

Alena Bartošová - v 70. letech dlouholetá reprezentantka

Stanislav Řezáč - náš nejlepší dálkový běžec všech dob

Milan Šperl - dlouholetý reprezentant, medailista z MS v Sapporu 2007

Radim Nyč - dlouholetý reprezentant a medailista ze štafety z OH v Calgary 1988

Pavel Benc - dlouholetý reprezentant a medailista ze štafety z OH v Calgary 1988

Iveta Fořtová Zelingerová - reprezentantka v 90.letech, medailistka z MEJ

Nadále budeme pokračovat v navazování kontaktů a doufáme, že další oslovení s námi budou rádi spolupracovat.

Navíc jsme získali i podporu běžeckého úseku Svazu lyžařů ČR. 

 

Za Českou lyžařskou společnost o. s.

Ing. Ivana Zelenková

tel. : +420 774 830 234

e-mail: info@muzeum-lyzovani.cz

Fotografie v příloze: Ing. Jan Zelenka

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky