Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Mamograf přispěje k zvýšení kvality života žen na Českolipsku

13. 09. 2011

 

Hejtman Libereckého kraje Mgr. Stanislav Eichler, krajský radní pro zdravotnictví MUDr.  Pavel Novák, předseda představenstva NsP Česká Lípa MUDr. Petr Chmátal, Ph.D., MBA, starostka města Hana Moudrá, náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová, senátor Karel Kapoun, poslanec Petr Skokan a další hosté v úterý 13. září 2011 slavnostně zahájili provoz nového, plně digitálního mamografického přístroje v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s.

„Je to obrovský přínos pro zdraví žen na Českolipsku. Důležité také je, že se podařilo vysoutěžit skvělý přístroj za rozumnou cenu a že se na koupi složily obce, podniky a další dárci, takže financování bylo zcela průhledné,“ řekl mimo jiné v úvodním slovu hejtman.

 Mamografická vyšetření -diagnostická i screeningová- provádí českolipská nemocnice již od dubna 2000. Nový přístroj je určen především všem ženám na Českolipsku. Lékařky na mamografickém pracovišti, jen vloni, provedly 7500 vyšetření, zhoubný nádor objevily u šesti desítek žen, které tak mohly začít okamžitou léčbu.

„Karcinom prsu je jedno z nejzávažnějších nádorových onemocnění ženské populace v České republice, ve svém výskytu si udržuje smutné prvenství. Každým rokem je jich více. Nemoc se přesouvá i na mladší ženy,“ konstatuje primářka radiodiagnostického oddělení českolipské nemocnice MUDr. Hana Čerbáková.

Podle ní, i dalších odborníků, se řada žen k lékaři dostaví až se značným zpožděním, kdy šance na účinnou léčbu znatelně klesá.

První mamograf, u jehož pořízení mj. stálo Město Česká Lípa (dar 3 mil. Kč), dosloužil. Lékařky NsP na něm provedly tisíce vyšetření a odborná lékařská společnost limitovala jeho životnost jen do konce roku 2011. Situaci proto bylo nutné rychle řešit. Původně předpokládaná cena nového mamografu byla 7 mil. Kč, ale v zcela transparentně vedené soutěži (- NsP přizvala i zástupce města Česká Lípa!), skončila výsledná cena pod hranici pěti miliónů korun, na částce 4 950 000 Kč (bez DPH). Ze tří nabídek byla vybrána nabídka od společnosti Siemens, která přišla s nejnižší cenou, aniž by utrpěla kvalita a rozsah vyšetřovacích možností.

 

Českolipská nemocnice tak zakoupila digitální mamografický systém Mammomat Inspiration pro zobrazování celého pole. Velké množství funkcí a technických detailů umožňuje přizpůsobit expozici záření individuálním potřebám každé ženy a současně ji udržet co možná nejnižší. Funkce MoodLight – skleněný panel s LED diodami, jejž lze osvítit volitelnými barvami – zase ženám poskytuje pohodlnější a příjemnější vyšetření než tradiční metody. Také díky ní získal přístroj v roce 2009 dvě významná ocenění za design. Pomocí bioptické jednotky, která je volitelným doplňkem, mohou lékaři na tomto stroji snadno a automaticky provádět stereotaktické biopsie.

Další platformou, již lze do přístroje integrovat, je 3D tomosyntéza, kompilující trojrozměrné snímky prsu. Pomocí 3D tomosyntézy lze zobrazit například i tumory, které byly dříve při tradiční mamografii skryty kvůli tkáním, nacházejícím se nad nimi. Určování diagnózy je proto přesnější a snižuje se počet nesprávně pozitivních diagnostických zpráv. (Zdroj: TREND 2/2011, Siemens, Healthcare)

 

NsP Česká Lípa usilovala při nákupu nového mamografu o finanční podporu obcí, měst a firem. A každý takový dar byl cíleně použit na nákup tohoto přístroje, který plní nezastupitelnou službu široké veřejnosti zejména v prevenci nejčastějšího nádorového onemocnění žen. NsP získala postupně na nový mamograf od řady dárců téměř 1 800 000 Kč. Nejštědřejším dárcem se stala NADACE PRECIOSA s částkou 750 000 korun.

„Dary a příspěvky na mamograf - a tím i na prevenci rakoviny prsu- chápeme především jako projev dobré vůle, symbolickou snahu obcí či firem o sepětí s regionální nemocnicí,“vysvětluje MUDr. Petr Chmátal, Ph.D., MBA, předseda představenstva NsP Česká Lípa. „Za každou pomoc jsme vděčni a děkujeme všem, co se rozhodli pomoci, učinili tak ve prospěch prevence zdraví obyvatel. Ve prospěch života a zdraví zdejších žen!“

 

Akreditované Mamocentrum v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa je součástí radiodiagnostického oddělení, které vede primářka MUDr. Hana Čerbáková.

Pracoviště si vytvořilo velmi dobrou pověst a to díky profesionálnímu přístupu a dobrým výsledkům, když 46 % zjištěných nádorů je pod 10 mm. Lékaři zde vyšetří denně až 40 pacientek mamografem a dalších 30 pacientek ultrazvukem. Tým zdravotníků provádí komplexní mamografické vyšetření na rentgenovém

i sonografickém přístroji včetně cílené biopsie, což umožňuje velmi rychle a efektivně stanovit druh a typ onemocnění a určit přesně další postup nutný pro vyléčení pacientky. Vyšetření prsu je bezbolestné a lékařky ženy s výsledky hned seznámí.

„Do dalších let chceme udržet kvalitu technického vybavení pracoviště a erudovaný personál, přivést více pacientek ke screeningovému vyšetření a dále zlepšit technické parametry vybavení, například získat nový ultrazvukový přístroj. Rovněž plánujeme vylepšit komfort pacientek,“ sděluje primářka MUDr. Hana Čerbáková. Jak připomíná, bezplatné vyšetření prsou by měly v českolipském Mamocentru podstoupit všechny starší ženy, které ho v minulosti například kvůli poplatku necelých 500 Kč odkládaly. Od 1. února 2010 totiž nová vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 3/2010 Sb.I když některé zdravotní pojišťovny přispívaly na toto vyšetření ženám nad 70 let v rámci preventivních balíčků, tak nyní mají možnost bezplatného mamografického vyšetření v dvouletých intervalech všechny ženy starší pětačtyřiceti let. Mamografický screening znamená pravidelné preventivní vyšetření žen bez jakýchkoliv příznaků onemocnění s cílem zachytit případné onemocnění v co nejčasnějším stádiu. Nemoc zachycenou včas je možné dobře a úspěšně vyléčit. zrušila horní věkovou hranici pro účast v mamografickém screeningu. Až do té doby byla účast ve screeningu ze zákona bezplatná pouze pro ženy ve věku 45 do 70 let.

Mamografický přístroj Mammomat Inspiration

je univerzální plně digitální mamografické zařízení určené pro screening a diagnostiku stojících, sedících nebo ležících pacientů

-          Na akviziční pracovní stanici se provádí základní nastavení a zobrazení snímkovacích hodnot, náhled snímku je ihned k dispozici.

-          Poskytuje efektivní a snadnou obsluhu pro nemocniční personál: nastavení přístroje a pořízení snímku jediným stisknutím tlačítka

-          Hlavní výhody přístroje ve vtahu k pacientům jsou: individuální nastavení komprese a množství potřebného RTG záření pro každou akvizici.

-          Zaručuje vysokou kvalitu pořízených snímků při nízké radiační zátěži

-          Přímé digitální zobrazování zefektivňuje vyšetřovací proces a určení diagnózy a eliminuje potřebu opakovaných vyšetření

-          Zvyšuje efektivitu a jistotu v procesu stanovení diagnózy a míru včasného odhalení rakoviny prsu

-          Tento digitální systém lze jednoduše doplnit o technologii pro stereotaktickou biopsii a 3D tomosyntézu prsu, aniž by se zvětšila podlahová plocha přístroje

 

www.siemens.cz/healthcare

Výhody modernizace mamografického pracoviště popsal Ing. Jiří Pavlíček, ředitel sektoru H společnosti Siemens: „Digitální mamografické pracoviště Siemens zaručuje přesnější a kvalitnější snímky. Digitální technologie a pracovní stanice od společnosti Siemens dále zefektivňují práci lékařů, zvyšují počty vyšetřených pacientek a minimalizují potřebu dodatečných mammografických vyšetření.  Nový mammograf od společnosti Siemens přizpůsobuje automaticky vyšetření každé pacientce na míru. Vyšetření je tak efektivnější, rychlejší, méně bolestivé a pacientku vystavuje minimálnímu rentgenovému záření.“  

 

Úplný přehled finančních darů na nový mamograf NsP Česká Lípa:

 

Město Česká Lípa                                          300 000 Kč

Město Doksy                                                    70 000 Kč
Město Ralsko                                                     50 000 Kč
Město Mimoň                                       50 000 Kč

Město Dubá                                                      50 000 Kč

Město Žandov                                                  10 000 Kč
Město Stráž pod Ralskem                                 10 000 Kč

Město Nový Bor                                               10 000 Kč
Město Cvikov                                                    1 000 Kč

 

Obec Brniště                                                     30 000 Kč
Obec Svor                                                        10 000 Kč
Obec Okna                                                       10 000 Kč

Obec Provodín                                                 10 000 Kč
Obec Jestřebí                                          2 000 Kč

Nadace Preciosa                                           750 000 Kč

Pfizer spol. s r. o.                                          200 000 Kč
Johnson Controls–Automobilové součástky

(Česká Lípa a Stráž pod Ralskem) 140 000 Kč

 

ODS v České Lípě                                           32 000 Kč

Mgr. S.V., Nový Bor                                        15 830 Kč

Renomia, Brno                                                  10 000 Kč

Fehrer Česká Lípa                                              5 000 Kč

Silnice a mosty - SaM                             2 000 Kč

Celkem                                                       1 767 830 Kč

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588