Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mapy všemi smysly budou na Dnech GIS v Krajské vědecké knihovně v Liberci

Mgr. Langer Jiří

  • 18. 11. 2011 13:19

Sdílet článek

 

GIS - Jedenáctý ročník Dnů GIS Liberec se koná ve dnech 22. - 24. listopadu v Krajské vědecké knihovně, Rumjancevova ulice,  v Liberci. Tradiční akci zahájí radní pro zemědělství a životní prostředí LK Jaroslav Podzimek (ČSSD) v 10 hodin v hlavním přednáškovém sále KVK.

Návštěvníci se seznámí s geografickými informačními systémy, s prostředím, v němž jsou spravována a tvořena geografická data, tedy jednoduše řečeno se vším, co je potřebné k tomu, aby mohla vzniknout mapa.

 

„Obdobně jako v předchozích letech lze navštívit různorodá stanoviště, která ukazují možnosti využití GIS v různých situacích,“ řekl radní a dodal, že tu bude i  zábava a poučení.

Vyzkoušet bude možné Google Earth, mapové služby Libereckého kraje, využít turistický portál pro plánování trasy pěšího či cyklistického výletu, dotknout se mapy na interaktivní tabuli nebo po hlase ptáků poznávat, v kterých lokalitách žijí. K dispozici budou 3D brýle pro prostorové mapy, geohra a odvážní mohou účinkovat ve studiu Dětské televize Liberec. A  také se na chvíli vcítit do role operačního střediska integrovaného záchranného systému při oblíbené Mapové honičce.

 

Všechna tři dopoledne jsou tradičně určeně zejména žákům základních a středních škol. Odpoledne návštěvníci vedle stanovišť se budou moci zúčastnit i přednášek a seminářů. Například v úterý 22. listopadu a ve středu 23. listopadu se od 15:00 hodin koná seminář pro pedagogy Geografie - to je myslet prostorově, který povede Jiří Šmída z Technické univerzity v Liberci. Na úterní podvečer je pak připravena přednáška Staré mapy Liberce a Liberecka Marka Řeháčka z Jizersko-ještědského horského spolku o kouzle starých map zachycujících nejen podobu Liberce, ale i tehdejší geografické pojetí světa. Ve středu 23. listopadu od 17:00 hodin se naopak prostřednictvím Jaroslava Bengla z vývojové centrály společnosti Google přeneseme do nanejvýš moderního světa googlích map.

 

Na pořádání Dnů GIS Liberec se již tradičně podílí Liberecký kraj, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Gymnázium F. X. Šaldy v Liberci, Česká geologická služba a v letošním roce poprvé Agentura ochrany přírody a krajiny.

 

Program v kostce:

  • od 8:30 do 14:45 programy pro školy
  • později až do přednášky v 17:00 jsou prostory mimo hlavní sál otevřené pro veřejnost
  • odpoledne probíhají v hlavním sále akce pro pedagogy

 

Přednášky pro veřejnost od 17:00 v hlavním přednáškovém sále:

  • 22. 11. 2011 - Staré mapy Liberce a Jizerských hor (M.Řeháček, MÚ Jablonec NN)
  • 23. 11. 2011 - Google 2011 (J. Bengl, Vývojové centrum Google, Curych)

 

Doprovodné akce:

  • 22. 11. 2011 15:00 - Seminář pro pedagogy „Geografie – to je myslet prostorově“
  • 23. 11. 2011 14:45 - Prezentace studentských prací "Liberec pod lupou – co zjistili studenti s pomocí nástrojů GIS"
  • 24. 11. 2011 16:00 – Umění orientace (p.Bulička, Brno, neveřejný seminář pro zvané)
  • Vyhlášení vítězů soutěže Toulky po mapách
  • Výstava posterů a studentských prací od 7. 11. 2011 do 24. 11. 2011

Podrobné informace o programu a doprovodných akcích naleznete na stránkách http://www.dnygis.cz a http://www.facebook.com/dnygisliberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky