Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Marschnerova louka je domovem pro vachtu, cvrčilku i kruštíka

29. 11. 2021

Za zajímavými místy lze vyrazit i za hranice kraje. Jedním z takových je Marschnerova louka, která leží asi kilometr severně od Dolní Chřibské pod samotou Liščí Bělidlo. Jde o přírodní rezervaci vyhlášenou koncem roku 1995, která nese jméno vynikajícího amatérského botanika z Šluknovského výběžku.

„V tuto chvíli samozřejmě příroda usíná, ale na jaře bude opět k vidění řada druhů, které jsou pro tuto lokalitu charakteristické. Vzhledem k ochraně, které se tato rezervace těší, je třeba se tu pohybovat opatrně, po cestách a samozřejmě respektovat pravidla ochrany,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péče a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z botanického hlediska je Marschnerova louka unikátní. V mělkém údolí, protékaném třemi potůčky, se vyskytují pestrá společenstva rostlin; v roce 1996 zde jich bylo nalezeno 234 druhů. Významné jsou například vstavačovité rostliny: prstnatec májový, prstnatec Fuchsův a kruštík bahenní.

Z chráněných druhů zde rostou také suchopýry, vachta trojlistá a tuřice Davallova. Díky hojným srážkám jsou výrazně zastoupeny subatlantské druhy, například sítina ostrokvětá nebo štírovník bažinný, ojediněle se vyskytují teplomilné druhy se středoevropským rozšířením, jako například smolnička obecná.

Marschnerova louka je také útočištěm celé řady živočichů. Za všechny lze jmenovat kobylku horskou, sarančata a mandelinky, z ptáků jsou to strnad obecný nebo cvrčilka říční a z drobných savců například myška drobná.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324