Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Měření objemové aktivity radonu v předškolních zařízeních

Mgr. Patočková Lenka

manažer projektu Regionální stálé konference

  • 12. 07. 2011 15:04
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zdravé prostředí je nezbytné pro správný rozvoj dětí. Proto je obsah škodlivých látek v ovzduší zařízení určených pro pobyt dětí regulován a pravidelně sledován.

Od posledního proměřování koncentrace radonu ve školských zařízeních již uplynula řada let a mohlo dojít ke změnám, které koncentraci radonu ovlivnily. Krajský úřad Libereckého kraje byl proto osloven Státním úřadem pro jadernou bezpečnost (dále SÚJB) s žádostí o spolupráci při přeměřování objemové aktivity radonu v předškolních zařízeních, které v současné době probíhá po celé České republice v rámci Radonového programu ČR.

Měření je bezplatné. Detektory budou předány korespondenčně na začátku školního roku, zřizovatelé ve spolupráci s učiteli je umístí sami podle připraveného návodu v místnostech s pobytem dětí. Měření žádným způsobem neovlivňuje prostředí ani provoz ve školce. Na konci června budou detektory odeslány zpět na adresu Státního ústavu radiační ochrany, v.v.i. Výsledky budou předány přímo zřizovatelům měřených zařízení. Při zjištění vyšších koncentrací radonu je možné provést další šetření a navrhnout možná opatření. 

Přihlášky k měření a případné dotazy směrujte prosím  na

Státní ústav radiační ochrany, v. v. i.
Ing. Ivana Fojtíková, Bartoškova 28, 140 00 Praha 4
radon@suro.cz, tel.  226 518 166      
                                            
nebo na
 
Státní úřad pro jadernou bezpečnost
Mgr. Marcela Trbolová - Berčíková, Oddělení přírodních zdrojů, Habrovice 52,
403 40 Ústí nad Labem
marcela.bercikova@sujb.cz, tel. 417 662 720.

Kontaktními osobami za Liberecký kraj je Bc. Eva Martinková (eva.martinkova@kraj-lbc.cz, 485 226 226) a Lukáš Chmel (lukas.chmel@kraj-lbc.cz, 485 226 576).

Děkujeme za Váš zájem a spolupráci

Další informace o měření radonu můžete najít také na internetových stránkách www.radonovyprogram.cz, www.sujb.cz, www.suro.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky