Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Miloslav Nevrlý a Roman Karpaš křtí knihu Jizerské hory na starých diapozitivech a zvou k poznávací soutěži

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2011 17:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

V prostorách Experimentálního studia v libereckých Lidových sadech se v úterý 25. října v 19.30 hodin uskuteční křest knihy Miloslava Nevrlého a Romana Karpaše JIZERSKÉ HORY na starých diapozitivech

 Kniha je povídáním a vzpomínáním známého autora nad starými snímky, které nafotil na začátku šedesátých let, kdy vypadaly Jizerky úplně jinak. V tomto duchu se ponese i program, při němž budou nad promítanými diapozitivy (nejen těmi reprodukovanými) vzpomínat na své zážitky přední znalci Jizerských hor: Blažena Hušková, Otokar Simm, Siegfried Weiss a Herbert Endler a samozřejmě také autoři.

 „Abychom šli s dobou, je připravena i soutěž o knižní ceny. Úkolem je lokalizovat co nejpřesněji jeden z nereprodukovaných diapozitivů (viz foto). Svůj názor na to, odkud byl snímek pořízen a co zobrazuje, napište na lístek se svým jménem a vhoďte během večera v Experimentálním studiu do připravené schránky. Na konci pořadu bude vítěz odměněn knihou,“ zve Roman Karpaš..

O knize:

Po knihách o starých diapozitivech Krkonoš (2002, Jan Luštinec, Roman Karpaš: Krkonoše pohledem Jana Buchara a Josefa Vejnara) a Českého ráje (2007, Jana Scheybalová, Roman Karpaš: Český ráj na starých diapozitivech) vychází třetí kniha této ucelené ediční řady věnovaná Jizerským horám. Od předchozích se liší tím, že reprodukované diapozitivy jsou tentokrát o několik desetiletí mladší. Pocházejí z přelomu padesátých a šedesátých let. Jejich dokumentární hodnota ale není o nic menší, než u těch starých. Jizerským horám totiž ubíhal čas rychleji, vinou imisní kalamity „zestárly“ předčasně, a tak většina zobrazených míst vypadá dnes už jinak. Mnohá z nich se proměnila přímo k nepoznání. Dokonce i pamětníci budou překvapeni, jak vypadaly Jizerské hory před pouhým půlstoletím, v době hlubokých a zdravých lesů, kdy se člověk ještě mohl hodiny toulat o samotě mezi skalami a srázy. Nemohou samozřejmě chybět dnes už historické podoby některých pomníčků, loveckých chat a rašelinišť.

Kniha přináší více než 220 reprodukcí barevných diapozitivů, které pokrývají téměř celé pohoří. Nechybí ani záběry z polské strany Jizerek pořízené navzdory problémům, jaké přeshraniční styk po dlouhá léta přinášel. Jedná se o výběr toho nejlepšího z téměř osmi set záběrů, z nichž některé jsou unikátní. Došlo k vzácné shodě, že autor diapozitivů je zároveň prvotřídním znalcem celého pohoří a navíc literátem, který umí své zážitky podat přitažlivou formou. Jednotlivá vyobrazení glosuje, vzpomíná na dávné návštěvy těchto míst a přináší i mnoho dosud nepublikovaných podrobností a zajímavostí, které jistě ocení nejen milovníci Jizerek. Obrazová a textová složka knihy je v rovnováze, na své by si tedy měl přijít každý. Na konci je připojen netradiční medailon Miloslava Nevrlého z pera jeho dlouholetého přítele a spolupracovníka spisovatele Miloše Zapletala.

Kniha je v současné době už v prodejní síti. Vznikala ve vzácném porozumění a příjemné tvůrčí atmosféře.

celobarevná publikace, 132 stran, formát 21 x 23 cm, pevná vazba

Maloobchodní cena 495 Kč

Vydavatel: Roman Karpaš RK (Nakladatelství RK)

karpas@volny.cz

www.nakladatelstvirk.com

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky