Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ministerstvo školství dluží krajům za státní maturity téměř 35 milionů Kč

12. 04. 2012

 

Ministerstvo školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ČR dluží krajským úřadům částku 34,8 milionu korun za materiální a personální výdaje středních škol související s uskutečněním státních maturitních zkoušek v roce 2011. Už tak napnutým krajským rozpočtům tím vznikla další finanční zátěž. Podle Asociace krajů České republiky jsou regiony vzhledem k nečinnosti ministerstva připraveny řešit situaci prostřednictvím soudu – jako první se už na něj obrátil Středočeský kraj.

 

Náklady na státní maturity, které se konaly v květnu a červnu loňského roku, vyčíslily kraje na částku 44 560 000 Kč. Tyto prostředky zahrnovaly výdaje na zvýšené personální zabezpečení (odměny předsedům maturitních komisí, hodnotitelům písemných prací, cestovné spojené se školením pedagogických pracovníků atd.) i samotné materiální zabezpečení zkoušek (papír, tonery do tiskáren a kopírek, obaly atd.). Matematika ministerstva školství však byla výrazně odlišná, neboť krajům přiznala pouze částku 9 722 000 Kč.

 

Ministerstvo vyšlo ze svých vlastních propočtů, že náklady na jednoho studenta dosáhly v souvislosti s maturitou 120 Kč. Nevzalo však v úvahu všechny položky, neboť skutečné náklady byly čtyřikrát vyšší – 480 Kč! Krajům tak nakonec zaslalo něco přes dvacet procent požadované sumy, což považujeme za zcela cynický krok i vzhledem k tomu, že výše státního příspěvku na tzv. ostatní běžné výdaje – např. učebnice, pomůcky, školení – se pro letošní rok snížila na čtyřicent procent stavu z roku 2007,“ říká Bc. Radek Cikl, předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport a náměstek hejtmana Libereckého kraje.

 

Počátkem loňského podzimu zareagoval na tuto situaci dopisem ministru školství Dobešovi předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Ministr Dobeš poté navrhl vytvoření společné pracovní komise a výsledkem její činnosti byla dohoda, že počátkem roku 2012 v rámci rozvojového programu doplatí jeho úřad krajům částku ve výši 20 až 34 milionů korun. Dodnes však na krajských účtech nepřistála ani koruna.

 

„Proč dosud peníze nedorazily, nevíme. Mrzí nás to zejména proto, že kraje podporovaly ministerstvo ve snaze o zavedení státních maturit. Pan ministr Dobeš měl pravděpodobně více starostí s obhajováním svého vlastního postavení v úřadu a na problematiku maturit asi pozapomněl. Samozřejmě oslovíme znovu jeho nástupce a doufáme, že on slib svého ministerstva splní. Chybějící peníze za státní maturity krajům citelně chybějí, některé už si nemohou koupit ani chemikálie na laboratorní pokusy a místo toho naopak hradí centrem stále navyšovanou administrativní zátěž,“ dodává Radek Cikl a upřesňuje, že například v Libereckém kraji chybí aktuálně ve školství 1 369 000 korun.

 

Některým ragionům však už s postupem ministerstva dochází trpělivost a zvažují možnost domoci se peněz soudní cestou. Jako první podal žalobu na ministerstvo školství Středočeský kraj. O podání společné žaloby uvažuje také Asociace krajů ČR.

 

Bc. Radek Cikl,

předseda Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport a náměstek hejtmana Libereckého kraje (ČSSD)

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588