Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ministryně Šlechtová ocenila záměr Libereckého kraje vybudovat Evropský dům

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 08. 2015 17:05
  • Rozvoj

Sdílet článek

Také do Libereckého kraje v rámci svých pracovních cest zavítala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Kraj pod Ještědem jako šestý v pořadí navštívila v úterý 11. srpna. Po celou dobu ji doprovázel hejtman Libereckého kraje Martin Půta a vedoucí odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Michael Otta.

„Domnívám se, že je potřebné vyjíždět do krajů a jednotlivých obcí a měst právě  kvůli tomu, abych se na vlastní oči přesvědčila o zacílení evropských dotací. Kromě toho chci, aby se Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dostalo ještě více do povědomí veřejnosti. Má v gesci nejrůznější oblasti od stavebních úřadů, veřejných zakázek, po dražby, a je připraveno krajům pomáhat,“ řekla v úvodu své návštěvy v sídle kraje ministryně Šlechtová. Poté informovala o chystaném vypisování výzev a představila programy na územní plánování nebo opravy komunikací pro obce do 3 tis. obyvatel, který chce ministerstvo vyhlásit v roce 2016.

Rozsáhlá byla debata o novém programovacím období evropských fondů. Podle ministryně vznikne ve všech krajích včetně Libereckého zastoupení MMR, tedy Centrum regionálního rozvoje. To bude správce IROPu, což je nástupce Regionálního operačního programu. „Vzhledem k tomu, že Liberecký kraj může čerpat ze dvou přeshraničních programů, česko-saského programu a česko-polského programu, považuji za pozitivní předběžnou dohodu, že pobočka Centra regionálního rozvoje v Hradci Králové pro území Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, bude mít své úřední hodiny i v Liberci. Žadatelé budou moci v Liberci nejenom konzultovat své žádosti, ale také vyřizovat všechnu nutnou administrativu,“ uvedl hejtman.

Na programu byla prohlídka bývalé administrativní budovy Výzkumného ústavu textilních strojů, která se nachází v těsném sousedství krajského úřadu. Liberecký kraj zde mimo jiné chce zřídit Evropský dům, kde žadatelé na jednom místě najdou poskytovatele dotací. Budovu Liberecký kraj koupil v loňském roce a nyní připravuje její rekonstrukci. Od září příštího roku by měla poskytnout prostory Centru regionálního rozvoje. „Rozumím tomu, že Centrum regionálního rozvoje se musí vypořádat s takzvanou dislokací, což znamená, že je potřeba využít volné prostory v budovách, které stát vlastní v Liberci. Pevně ale věřím, že naše nabídka bude při rozhodování dislokační komise úspěšná, protože ten hlavní důvod, proč jsme objekt odkupovali je soustředit poradenství evropských fondů na jednom místě a tím podpořit rozvoj kraje,“ dodal hejtman Martin Půta. Ministryně Karla Šlechtová aktivní přístup Libereckého kraje toto zařízení vybudovat ocenila. Podle ní chce Evropský dům vlastní aktivitou zřídit v České republice pouze pět krajů.

Do programu včerejší návštěvy bylo i setkání s primátorem Liberce Tiborem Battyánym. Hlavním tématem bylo čerpání evropských dotací na realizaci projektů v rámci připravovaného Integrovaného plánu rozvoje území. Ministryně nabídla městu pomoc s přípravou strategie, která zatím podle jejích slov vázne, což může přinést problémy při jeho schvalování na jaře příštího roku.

Na pracovním obědě se členy rady kraje a starosty obcí s rozšířenou působností se hovořilo
o novém zákonu o veřejných zakázkách, novele stavebního zákona, možnostech poskytování národních i evropských dotací, ale i situaci v cestovním ruchu. Přítomní starostové uvítali podporu Ministerstva pro místní rozvoj, který poskytuje podporu na bytovou výstavbu, vstupní pečovatelské byty a budování komunitních domů pro seniory.

Závěrem se návštěva přesunula do Heřmanic na Frýdlantsku, tedy do obnoveného území po ničivé povodni v roce 2010. Na místě se hovořilo o dočerpání státní dotace ve výši 400 mil. Kč na povodňové akce, které jsou ještě rozpracované a skončí nejpozději letos v říjnu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky