Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Místostarosta Lomnice nad Popelkou poukazuje na to, že Liberecký kraj nedostatečně podporuje lomnické Jednotky požární ochrany

13. 07. 2011

Oddělení krizového řízení a členové Rady Libereckého kraje obdrželi dopis místostarosty obce Lomnice nad Popelkou Josefa Šimka, ve které poukazuje na nedostatečnou podporu jednotky požární ochrany (JPO) Města Lomnice nad Popelkou a obecně celé oblasti požární ochrany v Libereckém kraji.

 „Pan místostarosta si stěžuje na způsob finanční podpory činností jednotek požární ochrany, přičemž směšuje dohromady několik spolu nesouvisejících problémů. Rád bych proto uvedl věci na pravou míru“ řekl hejtman.

1. Pan místostarosta uvádí, že jako jedna z prvních obcí přistoupili ke zřízení jednotky v kategorii JPO II. Při zřizování této jednotky byla obec ujišťována podporou její činnosti, která dnes, podle jeho vyjádření, není dostatečná ze strany státu ani ze strany kraje.

„Liberecký kraj samozřejmě podporoval a nadále podporuje činnosti jednotek požární ochrany podle kategorií stanovených Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje, které vycházejí ze stupně požárního nebezpečí. Povinnost zřídit jednotku požární ochrany je však zákonem dána obci a je v zájmu především obce mít jednotku požadované kategorie, akceschopnou a řádně vybavenou. V případě Lomnice nad Popelkou je stanovena kategorie JPO II vzhledem k tomu, že pro území města je stanoven velmi vysoký stupeň požárního nebezpečí. Kategorii zařazení jednotky určuje na základě výpočtu stupně nebezpečí katastrálního území obce dle zákona o požární ochraně hasičský záchranný sbor a nikoliv kraj,“ řekl hejtman.

2. Pan místostarosta poukazuje na nedostatečné financování JPO.

„Finanční podporu jednotek požární ochrany, je nutno rozdělit na dvě části. Jednou je státní neinvestiční dotace, kterou poskytuje ministerstvo vnitra cestou Generálního ředitelství HZS ČR. Druhou podporou je dotace poskytovaná krajem z Fondu požární ochrany, který zřídil Liberecký kraj, a je poskytována z vlastních prostředků kraje, a která je výrazem podpory kraje městům a obcím při jejich zajištění požární ochrany v území. Státní neinvestiční dotace slouží k podpoře akceschopnosti jednotek požární ochrany a je rozdělována striktně podle daných pravidel – metodiky GŘ HZS ČR. Lomnice nad Popelkou z této částky v letech 2004 – 2011 čerpala celkovou sumu 875 660,- Kč. Dále je Libereckým krajem poskytována podpora z Fondu požární ochrany na základě žádostí jednotlivých obcí. Při schvalování žádostí a výše příspěvků je v první řadě zohledňováno zařazení jednotky, její aktivita a potřebnost v území. Při rozhodování mají podstatné slovo právě profesionální hasiči, kteří určují priority, kam mají prostředky směřovat, a dále žádosti posuzuje odborná komise. Nejedná se tedy o nekoncepční rozdělování prostředků bez ohledu na reálné potřeby jednotlivých obcí. Je nutné podporovat nejenom jednotky PO velkých měst, ale i menší jednotky na malých obcích, neboť i ony mají v systému své místo a úkoly. Právě město Lomnice nad Popelkou bylo v minulých letech při čerpání finančních prostředků z fondu požární ochrany velmi úspěšné. V letech 2005 – 2011 získalo z fondu podporu v celkové výši 889 590,- Kč,“ vysvětlil hejtman

3. Pan místostarosta dále požádal o navýšení příspěvku na opravu techniky.

„Co se týče žádosti o případné navýšení příspěvku na opravu staré techniky, kterou provozuje vaše JPO, tak příspěvek na opravu Vám byl snížen podle mých informací po vzájemné dohodě s HZS kraje poté, kdy Vám byl přislíben v roce 2011 převod nadbytečné techniky od HZS LK, a to požárního automobilu T 815 CAS 32, která nevyžaduje celkovou repasi. Zároveň Vám bylo doporučeno odprodat nadlimitní techniku a výtěžek prodeje použít právě na realizaci zmíněné opravy dalšího vozidla,“ řekl hejtman.

4. Pan místostarosta dále kritizuje nedostatečnou podporu obcí při nákupu nové techniky.

„Ke snížení státní dotace na hranici 1 000 000, - Kč, skutečně došlo, což ovšem není rozhodnutí Libereckého kraje a kraj ani není schopen takové rozhodnutí ovlivnit,“ upozornil hejtman..

„Velmi si vážím všech, kteří věnují svůj volný čas práci pro druhé, ošetřování a opravám techniky a jejich nezištné pomoci v případě potřeby. Liberecký kraj se dlouhodobě snaží podle svých možností obcím i konkrétním sborům pomáhat a podporovat je v jejich činnosti i přesto, že to není jeho povinností. Chápu, že v současné složité situaci je zabezpečování oblasti požární ochrany velmi složitá a nákladná záležitost, která je především na obcích a městech, ale nemohu souhlasit s konstatováním, že z úrovně státu a kraje není této oblasti poskytována žádná podpora,“ dodal závěrem hejtman..

Šírová Květa
kveta.sirova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 739 541 624