Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Mistr kamenosochař zvládne kašnu i kopii barokní sochy

11. 09. 2020

Sochy, fontány, ale třeba i kašny nebo dveřní ostění. To vše dokáží vytvořit kamenosochaři, zruční řemeslníci, kteří kromě základního opracování kamene, zvládnou i spoustu dalších odborných zásahů do kamene. Třeba zvětšování, zmenšování anebo kopírování kamenných modelů soch.

Mezi mistry, kteří vládnou tímto řemeslem, patří v Libereckém kraji Jiří Číhal, jenž je také dalším nositelem ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje.

„Kamenosochařství rozhodně nepatří mezi fyzicky nenáročná řemesla. Z mého pohledu navíc nejde jen o řemeslo. U Číhalovy práce se už pohybujeme ve skutečném umění,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tvorba Jiřího Číhala zasahuje do oblasti běžné, spotřební kamenické práce (sochy, architektonické či zahradní dekorační prvky, jakými jsou fontány, kašny, krby, schodiště, kamenné obložení, truhlíky a funerální plastiky) a restaurátorských prací, kdy se naopak autorský přístup musí podřídit originálu.

Práce Jiřího Číhala je možné najít prakticky po celé republice, nejčastěji se však věnuje zakázkám v oblasti Českého ráje, na území od Českého Dubu přes Semilsko, Vysoké nad Jizerou až po podhůří Krkonoš. K jeho nejvýznamnějším dílům patří vytvoření a osazení kopie sousoší Vidění sv. Luitgardy mistra českého barokního sochařství Matyáše Bernarda Brauna na Karlově mostě, kopie sochy sv. Jiří od Kopicova statku, kopie postavy Neptuna z kašny na Benešově náměstí v Liberci a kopie soch na mostě hradu Valdštejn. Z restaurátorských prací potom práce na hradech Lemberk, Grabštejn, zámcích Frýdlant, Sychrov či Ploskovice nebo restaurování věže historické liberecké radnice.

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324