Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí gymnasté v Liberci předvedli souboj touhy po výkonu

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 11. 2014 15:46

Sdílet článek

Na osmdesát mladých sportovců z dvanácti zemí světa změřilo své síly v sobotu 8. listopadu v gymnastické tělocvičně areálu Sport Parku Liberec. Sport Park hostil mezinárodní závod juniorů ve sportovní gymnastice, nazvaný Pohár olympijských nadějí OHC LIBEREC.

Závod jednotlivců i družstev juniorů a juniorek ve sportovní gymnastice, který nemá v Evropě obdoby, se v Liberci se koná od roku 2006. Hlavním pořadatelem je Česká gymnastická federace spolu s Gymnastikou Liberec. Pohár olympijských nadějí OHC LIBEREC podporuje také statutární město Liberec, proto na jeho zahájení pravidelně nechybí ani zástupci vedení města. 

O medaile bojovali v gymnastické hale například sportovci z Německa, Polska, Finska, Rakouska, Velké Británie, Spojených států amerických, Malty nebo z Kostariky. Dopoledne patřil závod chlapcům, odpoledne dívkám. Gymnastické talenty se dohromady blýskly na deseti nářadích, například to byla bradla, hrazda, kladina a z dalších disciplín například akrobacie nebo přeskok.

„Pohár připravuje mladé sportovce na vstup do velkého olympijského světa. Proto jej děláme se stejným scénářem, jako mívá závod sportovní gymnastiky na olympijských hrách,“ podotkl za pořadatele Dalibor Pietschmann, prezident Gymnastiky Liberec. „Je ukázkou vrcholné sportovní gymnastiky. Zhostili jsme se před lety organizace především proto, abychom ukázali našim dětem, jak má gymnastika vypadat,“ doplnil s tím, že gymnastika je soubojem pudu sebezáchovy se ctižádostí a posouváním hranic výkonu lidského těla. 

Závod reprezentačních výběrů ve sportovní gymnastice vznikl původně v minulém desetiletí jako čtyřutkání zemí „visegrádské čtyřky“. V roce 2009 byl přejmenován na Pohár olympijských nadějí OHC LIBEREC a stal se pravidelným prestižním závodem mladých gymnastických talentů z celého světa. Jedná se o závod družstev juniorů a juniorek a v Evropě takový závod nemá obdoby. Závod si již vydobyl mezinárodní renomé a je v kalendáři mezinárodní gymnastické federace FIG.

Výsledky letošního mezinárodního klání najdou zájemci na internetových stránkách www.gymlib.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky