Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Modrý kocour zaplaví Turnov divadlem, přinese spoustu novinek

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 23. 02. 2016 15:13

Sdílet článek

Už 21. ročník největší krajské divadelní přehlídky amatérského divadla v České republice startuje 25. února. Po čtyři dny bude nabízet to nejlepší z úrody divadel nejen z Libereckého kraje. Diváci se kromě skoro dvaceti představení mohou těšit na absolutní divadelní chuťovku – mezinárodně oceňované profesionální divadlo Spitfire Company, které na festival přiveze světově úspěšné představení Antiwords.

Divadelní přehlídka Modrý kocour, kterou pravidelně finančně podporuje Liberecký kraj, vstupuje už do třetí dekády své existence a chystá se potvrdit pověst jedné z nejvýznamnějších divadelních událostí v České republice.

„Divadelní přehlídka Modrý kocour patří k významným akcím mladého divadla v rámci Libereckého kraje a zároveň k jedné z nejvýznamnějších akcí města Turnova. Je potěšující, že letos pořadatelé věnovali přípravě zvláště velkou péči a diváci se budou mít jistě na co těšit,“ potvrdila výraznou pozici přehlídky statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Vedení festivalu přebírá nový tým, do jehož čela se postavil kulturní manažer a vysokoškolský pedagog Mario Kubaš: „Je mi velkou ctí, že mi zakladatel festivalu Petr Haken svěřil do rukou takto významný festival, jehož pověst se šíří daleko za hranice Libereckého kraje. Je to velká zodpovědnost a výzva. Modrý kocour ukáže svůj výstavní kožich a naplno vystrčí své naleštěné divadelní drápy!“ 

Modrý kocour má každoročně výjimečné postavení, protože zahajuje v České republice sezónu amatérského divadla. Jeho porota, složená ze špičkových a respektovaných osobností, nominuje nejlepší představení na tři celostátní divadelní přehlídky. Nově v porotě zasedne i herecká osobnost – Jan Hájek, uznávaný divadelní a filmový herec předních pražských divadel, nositel Thálie za herecký talent do 33 let.

Modrý kocour proběhne v Městském divadle Turnov a v Kulturním centru Střelnice, které se stane nově festivalovým centrem. Kromě samotných představení zde zakotví i porota, která zde bude, často v atmosféře velkých emocí, hodnotit jednotlivá představení. „Vedle stravování pro soubory nám Střelnice poskytuje i vynikající prostory pro tak oblíbené večerní setkání, jejichž atmosféra každoročně láká mnoho divadelních příznivců. Festival by se nikdy nemohl nadechnout k novému životu bez podpory Kulturního centra Turnov a jeho ředitele Davida Peška,“ přiznává nový ředitel Mario Kubaš. „Poskytnout maximální podporu tak významné kulturní akci, jakou je Modrý kocour, považuji za povinnost Kulturního centra. Od toho tu přeci jsme,“ dodává David Pešek.

Velkým tahákem festivalu je sobotní inscenace na motivy Havlovy Audience, Antiwords. Pražské divadlo ho za velkého zájmu diváků představilo v mnoha zemích Evropy, dále v USA, Číně a Jihoafrické republice. „Chci, aby festival inspiroval amatérské soubory soubory profesionálními a naopak. Oba světy jsou si velmi blízko, někdy je těžké určit, který svět je vlastně lepší. Amatér znamená, že netvoří za peníze, kolikrát nabízí lepší divadlo než leckterá pražská profiscéna. Že Modrý kocour nabízí výborné divadlo, které obohacuje město a společnost, dokazuje i podpora firem. Velmi mě těší, že nás nemalou částkou podpořilo Agro Sychrov, a.s. a Rekuper s.ro. Bez partnerů bychom to nikdy nezvládli. Městu Turnov patří ovšem dík největší,“ říká Mario Kubaš.

Festival, nad kterým převzal záštitu turnovský starosta Tomáš Hocke, každoročně přiláká do Turnova více než dvě stovky účinkujících a mimo turnovských diváků. Spolu s nimi turnovské obecenstvo promění srdce českého ráje v srdce českého amatérského divadla.

Program 21. ročníku divadelního festivalu Modrý kocour:

Čtvrtek 25. 2.

18.00 Stopa Liberec / Oslí vejce / studentské divadlo / 50 min. / Městské divadlo

20.00 NOPOĎ Nový Bor / Přežívat nebo žít / komedie / 100 min. / Městské divadlo

22.00 rozbor inscenací / KC Střelnice

Pátek 26. 2.

10.00 Oldstars Praha / Jan a Jana / drama / vyprodáno / Městské divadlo

12.00 Oldstars Praha / Jan a Jana / drama / vyprodáno / Městské divadlo

15.00 Dipona Louňovice / Pět dolarů za lásku / komedie / 90 min. / Městské divadlo

17.00 Antonín Puchmajer D. S. / Be Pozzy! / komedie / 80 min. / KC Střelnice

20.00 Slavnostní zahájení / Městské divadlo

20.30 Oldstars Praha / Poslední oheň / drama / 60 min. / Městské divadlo

22.00 Anička a letadýlko / Sólo pro Bedřicha / Kocouří inspirace: loutkové divadlo pro dospělé / 45 min. / KC Střelnice

23.00 rozbor inscenací / KC Střelnice

Sobota 27. 2.

10.00 Černobílé pastelky M. Boleslav / Za dveřmi / studentské divadlo / 40 min. / KC Střelnice

11.00 Magdalena Rychnov u Jablonce n. N. / Někdy je třeba položit hvězdu na stůl / taneční divadlo / 20 min. / Městské divadlo

12.00 Vichr z hor Jablonec n. N. / Letíme ti vstříc / experiment / 45 min. / KC Střelnice

14.00 rozbor inscenací / KC Střelnice

16.00 D.R.E.D. Náchodsko-Kladsko-Pražsko Dekalog/Balaba / experiment / 50 min. / Městské divadlo 17.00 Divadlo Micky Myšákové Jablonec n. N. / Plešatá zpěvačka / absurdní drama / 50 min. /Střelnice

19.30 Spitfire Company / Antiwords / Kocouří inspirace na motivy Havlovy Audience. Profesionální divadlo ověnčené cenami, po USA, Evropě, Číně, dorazí i do Turnova. / 60 min. / Městské divadlo 21.00 Ojebad Praha / Restaurant na konci vesmíru / experiment / 80 min. / KC Střelnice

22.30 rozbor inscenací / KC Střelnice

Neděle 28.2.

  9.30 Turnovské divadelní studio / Pohádka z lucerny / pohádka / 60 min. / Městské divadlo

11.00 Walny teatr Warszawa / Noe / loutkové divadlo pro dospělé / 60 min. / KC Střelnice

12.30 Broukovcovo Kamdivadlo Č. Kamenice / Zahraj ty Ejsíky / komedie / 60 min. / Městské divadlo

14.30 rozbor inscenací KC Střelnice

15.00 Slavnostní zakončení KC Střelnice

TZ pořadatelů

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky