Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Muzejní noc přenese do budoucnosti. A nejen pod Ještědem

03. 05. 2019

Návrat do budoucnosti. Tak zní téma letošního ročníku tradiční akce Muzejní noc pod Ještědem. Zajímavé akce nabídne na mnoha místech Libereckého kraje. Nebude chybět světelná show, hudba, tanec a třeba i svezení na koloběžkách.

V Liberci se bude hlavní část programu odehrávat 17. května od 18 hodin na křižovatce mezi Severočeským muzeem, Technickým muzeem a Oblastní galerií. Křižovatka bude v tu dobu pro dopravu uzavřena.

„Muzejní noc se stala již tradiční vítanou a hojně navštěvovanou kulturní akcí. V ten den se stane křižovatka Masarykovy a Vítězné ulice v Liberci vlastně takovým náměstím plným lidí. Letošní rok je také 115. rokem existence Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, takže se Muzejní noc stane současně velkou oslavou tohoto výročí. Samozřejmě si od této akce slibujeme, že lidé navštíví muzea v regionu nejen v tento den, ale také v průběhu roku na mnoha zajímavých výstavách a akcích,“ uvedla radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Severočeské muzeum bude kvůli rekonstrukci stále nepřístupné, ale otevře alespoň věž, aby bylo možné se na celou tu slávu podívat z ptačí perspektivy. Otevřená bude Oblastní galerie a Technické muzeum. Populárně naučné vědecké centrum iQLANDIA své brány v ulici Nitranské otevře v 16 hodin za snížené vstupné.

Vratislavice nad Nisou lákají především fanoušky automobilového průmyslu do Automuzea a rodného domu Ferdinanda Porsche. A to nejenom na prohlídku unikátních exponátů, ale také na ochutnávku piv z pivovaru Konrád.

V Jablonci nad Nisou zahájí v tento den Muzeum skla a bižuterie oslavy 115. výročí svého založení. Dům manželů Scheybalových si připravil komentované prohlídky a výtvarné dílny.

V pořadí již šestnáctá muzejní noc se uskuteční ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě v sobotu 8. června. I letos je pro návštěvníky připravena večerní prohlídka expozic a výstavních prostor. Zároveň budou moci nahlédnout pod ruce odborných pracovníků, kteří na několika stanovištích představí svou práci. Krom toho nabídnou zajímavosti a tajnosti z depozitářů.

Ve stálých expozicích muzea chystají ve spolupráci s divadlem HRAjeto mimořádné oživení expozic. V galerii se lze podívat od 21 hodin na pohádku. Nebudou chybět tvůrčí dílny pro děti, malování na obličej, ale také prodej řemeslných výrobků a pestré občerstvení.   

Během večera se představí několik dalších profesionálních i neprofesionálních souborů
a umělců. V klášterní zahradě předvede taneční představení pražská skupina Siderea.  Zazní také hudba skupiny Time Reborn a celým večerem budou provázet vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru rozzáří poprvé světelná UV show v amfiteátru muzea. Celý muzejní večer završí od 23.00 vystoupení Jazzové farmy z domácí základní umělecké školy.

„S platnou vstupenkou z muzejní noci lze večer navštívit i Šatlavu – archeologické muzeum Českolipska“, doplnil Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

13. června se pak uskuteční Turnovská muzejní noc, která návštěvníkům otevře Muzeum Českého ráje v Turnově. Zde započne výstava nazvaná Ze stébel a proutí, jež představí nářadí, náčiní a zvykoslovné předměty v tradiční lidové kultuře Pojizeří. V Kamenářském domě budou k vidění ukázky řemeslné výroby.

Dlaskův statek v Dolánkách nabízí návštěvu expozice Zrození, svatba, smrt. Své expozice v rámci tradiční Muzejní noci otevře i Dům přírody v Dolánkách.

Zajímavostí bude bezesporu pozorování oblohy z Hvězdárny Turnov. Ve všech objektech zapojených do Turnovské muzejní noci pak najdou zájemci stanoviště koloběžek. Díky nim se mohou po jednotlivých místech přesouvat.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302