Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum v Semilech slaví výročí skvělým seriálem výstav Umění Pojizeří

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 02. 2015 17:46

Sdílet článek

V průběhu celého roku můžete v semilském muzeu navštívit výstavy pořádané v rámci projektu Umění Pojizeří, který představuje 55 nejvýznamnějších umělců z oblasti sklo, šperk, malba a plastika, tradičně spjatých s regionem Pojizeří.

Současná výstava byla zahájena 16. ledna a zaplnila nejen vlastní galerii, ale v podstatě všechny prostory muzea. Vernisáže se účastnila i statutární náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch, památkovou péči a kulturu Hana Maierová.

 „Výstava spojená s letošním výročím je ojedinělou přehlídkou děl tvůrců z různých oblastí výtvarného umění.  Svým rozsahem a kvalitou zdárně konkuruje projektům renomovaných institucí a opravdu stojí za zhlédnutí,“ zve k návštěvě náměstkyně hejtmana.

„Osobně znám muzeum od konce 70 let, kdy jsem jej začala navštěvovat jako historička muzea v Turnově. Od té doby jsme měla  možnost zhlédnout  za uplynulá desetiletí mnoho výborných výstav a poznat řadu skvělých výtvarníků. Zároveň tak mohu posoudit, jaký obrovský pokrok za ta desetiletí muzeum učinilo. Přeji celému týmu nadšených pracovníků hodně úspěchů v jejich nadšeném úsilí,“ doplnila.

Výstavní projekt Muzea a Pojizerské galerie v Semilech „Umění Pojizeří“ vznikl u příležitosti 55. výročí založení muzea, které bylo slavnostně otevřeno 28. srpna 1960 úvodní výstavou Výtvarní umělci Podkrkonoší. Od té doby se tato přehlídka dostala do každoročního výstavního programu muzea, jehož významnou součástí byla právě výstavní činnost. Prestiž tohoto regionálního výstavního prostoru byla posílena v roce 1991, kdy při muzeu vznikla samostatná Pojizerská galerie.

Projekt poskytuje celkový pohled na to, jak se v průběhu posledních 55 let vyvíjela a proměňovala díla autorů, kteří z měst a obcí v povodí Jizery pocházeli, nebo zde tvořili. Podává tak celistvý pohled na tvorbu regionu, upozorňuje na její specifika i význam pro celorepublikový výtvarný nebo uměleckořemeslný vývoj.

Výstava bude přístupná po celý rok 2015, přičemž bude průběžně v jednotlivých částech obměňována.

Seznam autorů:

KLASIKOVÉ POJIZEŘÍ:    L. Bucek,  Fr. Janoušek, J. Jíra, L. Janků, Fr. Jiroudek, J. Kábrt, J. Klápště, Vl. Komárek, D. Matouš, Němec, O. Oplt, B. Pospíšilová-Plívová, Pokorný, J. Solovjevová.

STARŠÍ GENERACE: V. Žatečka, J. Salaba, Vl. Matoušová, L. Matoušová, V. Veselý,  R. Náhlovský, J. Kasalová, E. Vlasáková,  M. Ščigol.

MLADŠÍ GENERACE: T. Plesl, V. Jonáš, J. Kasalová, M. Urbanová, V. Véla, H. Hančová,  P. Holas st., M. Machat, T. Salabová, Z. Kadlecová.

SKLÁŘI: J. Brychta, L. Oliva, J. Brychtová + St. Libeňský, Z. Lhotský, M. Hlubuček, J. Tockstein, P. Hlava, P. Ježek, A. Metelák, B. Novák.

ŠPERKAŘI: Z. Roztočilová, J. Belda st., J. Belda ml., V. Beldová, L. Hlubučková, Z. Laštovičková, E. Lhotská, J. Urban, M. Šílená, S. Kasalý, J. Nerell.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky