Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na hrádecké Kristýně se diskutovalo o vzdělávání a přeshraniční spolupráci

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 01. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6063|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

TROJZEMÍ - HRÁDEK NAD NISOU – EUROREGION NISA. Na břehu hrádecké Kristýny se v sobotu 19. ledna 2008 již poosmé sešlo přes dvacet účastníků tradičního Novoročního přátelského setkání z Česka, Polska a Německa. Tématem neformální debaty byla tentokrát především spolupráce škol a dalších organizací při celoživotním vzdělávání  a přeshraniční spolupráce v této oblasti. Partnery letošního novoročního setkání na Kristýně, byli kromě hrádeckého starosty Martina Půty také Jiří Čeřovský, ředitel CVLK, a Tomáš Princ, ředitel SŠSSD Liberec.

 

Po novoročním přípitku proneseném starostou Hrádku Martinem Půtou a vzájemném představení se ve volné diskusi debatovalo o přeshraniční spolupráci středních škol v Malém Trojzemí,  o celoživotním vzdělávání vzdělávání v Centru vzdělanosti Libereckého kraje a o dalších možnostech přeshraniční spolupráce. Z neformální diskuse vyjímáme:

·        Zdizslaw Wielgus z Bogatyňské Střední školy energetické a ekonomické hovořil o dvou-leté spolupráci jeho školy s libereckou Střední školou strojní, stavební a dopravní. K dosa-vadním vzájemným výměnným pobytům žáků a učitelů těchto škol přibude letos za podpory města Bogatynia například společná exkurze učitelů s ekologickou tématikou. Partnerské školy dále spolupracují i při přibližování obsahu výuky mechatroniky.
Chrastavský starosta Michal Canov s radostí oznámil přítomným, že Chrastava zahájila pravidelnou spolupráci s partnerským městem v Polsku. Jeho zástupce Miloslav Pilař připomněl, že Chrastava má od letoška od základu zrekonstruovanou a moderně vybavenou základní školu.

·      

  Z Německa, tentokrát z dolnolužické Chotěbuzi, přijeli na setkání zástupci Lužických Srbů. Marek Chelkowski hovořil o tom, co dělá tento nejmenší slovanský národ žijící v Německu pro udržení svébytnosti ve věcech kulturních, hospodářských a politických. Dolnolužičtí Srbové mají řeč podobnou češtině i polštině a přítomní mu rozuměli i bez překladu. Dověděli se mimo jiné, že jeho firma má granitový kamenolom v Polsku. Z kamene z tohoto lomu je například dlažba kolem známé Brandenburské brány v Berlíně. Na snímku diskutují Henry Matuš a Marek Chelkowski s Václavem Poštolkou z pedagogické fakulty liberecké univerzity. Návštěva lužickosrbských přátel udělala radost i Ctiradovi Kučerovi (fotografie dole), který jako Liberečan věnoval na Ústecké univerzitě J. E. Purkyně i na mezinárodní úrovni mnoho let své práce otázce Lužických Srbů a slovansko-germánskému soužití obecně. K této práci dovedl i své následovníky a nyní, jako důchodce, může mít víc času na uplatnění svých zkušeností také v Trojzemí.

·        Václav Poštolka z katedry geografie Pedagogické fakulty liberecké univerzity pozval přítomné i veřejnost na letní  Geografické dny 2008. Je  to mezinárodní geografická konference, jejíž součástí bude například i cesta za lužickosrbskými přáteli do Horní Lužice. Zmínil se i o Letní geografické škole a o výuce tzv. aplikované geografie, která má význam například při organizování turistického ruchu.

·        Z polského Zhořelce přijela Lasanna Glowczyk, ředitelka tamní Střední odborné školy. Hovořila například o mezinárodní spolupráci její školy v oboru restaurace stavebních památek. Jde o vícestranný projekt EU Leonardo. Ocenila přitom kvalitu spolupráce s libereckou Střední školou strojní, stavební a dopravní a uvedla náměty na další spolupráci s touto školou a přislíbila svou spolupráci i při dalších aktivitách.

·        Hrádecký publicista Josef Růžička se zmínil o své účasti na výměnném studijním pobytu, kdy loni v červnu bylo 14 studentů liberecké SŠSSD jeden týden v Bogatyni. Zaujala ho exkurze do povrchového dolu v Turowě pro vysokou úroveň používaných technologií a také přátelská atmosféra ve vztazích mezi českými a polskými studenty. Jaroslav Poláček, který je předsedou školské komise Euroregionu Nisa nabídl spolupráci ER Nisa při podobných činnostech a nabídl tomu i publikační prostor na webových stránkách. Věra Týřová z hrádecké základní školy hovořila o třístranné spolupráci základních škol v Malém Trojzemí. Trvalou podporu všem těmto věcem přislíbil ve svém vystoupení vedle starosty Půty také jeho zástupce Josef Horinka.

·        Alfons Rokoš z  Centra vzdělanosti Libereckého kraje seznámil přítomné s činností CVLK. Mluvil o výsledcích projektu Gramotnost pro 21. století. Šlo o projekt, v jehož rámci se učitelé a ředitelé středních škol Liberecka připravovali na vzdělávání osob starší střední generace. Součástí projektu je i seznámení s možnostmi využívání financí z různých zdrojů včetně evropských fondů. Uvedl také některá další témata, která budou v dalším období aktuální: mezinárodní spolupráce v příhraniční oblasti, využívání e-learningu a vytváření sítě organizací vzdělávajících dospělé.

·        Ředitel liberecké SŠSSD Tomáš Princ hovořil o přeshraničních aktivitách jeho školy. Mají už mnohaletou tradici a škola má více partnerských škol a organizací v Německu a Polsku. Spolupráce je vícezdrojově financovaná, například z evropských projektů Sokrates, Leonardo SEQUA, českoněmeckého Fondu budoucnosti apod. V poslední době jí napomáhá i spolupráce s CVLK, které už také pomáhá některé přeshraniční projekty organizovat. 

·        Robert Gamba z odboru školství libereckého krajského úřadu konstatoval, že školské soustavy v Česku, Polsku i Německu čekají celkem podobné změny. Přeshraniční spolupráce má na školách, úřadech i v dalších organizacích, snad z důvodu nějaké setrvačnosti, stále nevyužité rezervy. Připomněl, že tak to bylo před patnácti lety i s česko německou školou v Hrádku nad Nisou. Tato škola vznikla díky iniciativě J. Poláčka navzdory tehdejším byrokratickým omezením. Dnes je přirozenou součástí české i německé partnerské školy a přirozenou součástí života v Trojzemí. Možná že i dnes jsou možnosti pro spolupráci všech druhů škol mnohem větší, než si myslíme. Možná o nich třeba jen dost nevíme …

·        Organizátor setkání Jiří Týř připomenul, že CVLK organizuje další vzdělávání pedagogů Liberecka a má při tom možnost vzdělávat učitele také o možnostech a praktických zkušenostech z přeshraniční spolupráce ve vzdělávání. Toto téma (rozšířit regionální povědomí učitelů o možnostech přeshraniční spolupráce ve vzdělávání) by bylo možné zařadit do vzdělávací nabídky CVLK pro učitele ZŠ a SŠ jako samostatný modul. Šlo by v něm o to, aby školy chtěly, mohly a uměly využít přeshraniční spolupráce ke zkvalitnění své vzdělávací nabídky a k dokonalejšímu uplatňování svých absolventů při dalším studiu a na trhu práce doma i za hranicemi. Máme v kraji několik škol, které mohou být pro ostatní školy inspirací a zdrojem  informací. O lektory by proto nemusela být nouze. Při přípravě tohoto programu by bylo možné spolupracovat i se zaměstnavatelskými a dalšími organizacemi Liberecka, včetně hospodářských komor a úřadů práce.

·        Ředitel CVLK Jiří Čeřovský a ředitelka libereckého Úřadu práce Kateřina Sadílková byli na hrádeckém novoročním setkání poprvé. Ocenili možnost setkat se neformálně s přáteli vzdělávání v Trojzemí  a nabídli spolupráci.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky