Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se konal kulatý stůl k metodikám hodnocení udržitelného rozvoje

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 05. 2010 15:20

Sdílet článek

 

Vyváženost ekonomického, sociálního a environmentálního pilíře rozvoje společnosti, vnitrogenerační a mezigenerační odpovědnost, kvalita života, atd., to jsou zásady skrývající se pod pojmem udržitelný rozvoj. Ovšem jak vyhodnotit, jak se tyto principy odrážejí v rozvojových dokumentech kraje a jak jsou naplňovány?

V rámci analytické části projektu se v pátek 7. května uskutečnil v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje kulatý stůl za účasti Víta Příkaského (ČSSD), náměstka hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova,. Jaroslava Podzimka (ČSSD), člena rady kraje pro resort zemědělství a životního prostředí, vedoucích odborů a pracovníků odborů regionálního rozvoje a evropských projektů, životního prostředí a zemědělství a územního plánování a stavebního řádu a samozřejmě též za účasti řešitelů projektu..

„Principy udržitelného rozvoje, to v Libereckém kraji není neznámý pojem,“ říká Vít Příkaský, náměstek hejtmana pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

„V minulých letech se náš kraj se účastnil pilotního projektu pod záštitou Rozvojového programu OSN „Podpora při přípravě strategie udržitelného rozvoje ve vybraných krajích České republiky“, v rámci kterého byla zpracována Strategie udržitelného rozvoje Libereckého kraje, v kraji se uskutečnily dva kulaté stoly k této problematice, v základních strategických dokumentech kraje, které byly zpracovány za široké účasti veřejnosti, se principy udržitelného rozvoje výrazně odrážejí, Liberecký kraj se podílí na práci dvou pracovních skupin Rady vlády pro udržitelný rozvoj,“ vysvětlil radní.

Liberecký kraj byl v tomto roce vybrán, aby se účastnil řešení projektu podpořeného z Revolvingového fondu ministerstva životního prostředí „Vytvoření Metodiky hodnocení aktivit z hlediska přínosů k udržitelnému rozvoje lokalit“.

 „Jsem přesvědčen o tom, že zde jde především o to, seznamovat širokou veřejnost s těmito principy hlavně srozumitelným způsobem, jasně vysvětlovat jejich uplatnění i dopad principů v běžném každodenním životě. Udržitelný rozvoj, to není pouze environmentální problematika, jak je často vnímáno, tyto myšlenky mají mnohem širší přesah,“ poznamenal Jaroslav Podzimek, člen rady kraje pro zemědělství a životní prostředí.   

Poznatky získané v průběhu analýzy budou dále diskutovány na semináři chystaném na září letošního roku a poté předány Radě vlády pro udržitelný rozvoj.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky