Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji se uskutečnilo setkání rady seniorů

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 10. 2015 11:31

Sdílet článek

V multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje se v pátek 2. října sešly čtyři desítky seniorů, členů Krajské rady seniorů Libereckého kraje (KRS), aby společně oslavily svátek seniorů. Nad setkáním převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který rovněž předal ocenění 11 seniorům z členských organizací KRS. Všichni ocenění dlouhodobě pracují v seniorských organizacích a bylo potěšením mezi nimi vidět stále vitální a optimistické téměř devadesátileté účastníky, kteří více než 20 let vedou příslušné kluby.

Svou účastí poctili přítomné náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová a radní pro resort zdravotnictví Petr Tulpa, který již v loňském roce položil základ k tradici setkávání u příležitosti Mezinárodního dne seniorů. Oba ve svých zdravicích zdůraznili nezbytnost zlepšování mezigeneračních vztahů, důležitost aktivního života, ale také upozornili na problémy, s nimiž se jejich resort v souvislosti se seniory potýká.

Vzácnou návštěvou pak byl předseda Rady seniorů ČR Dr. Zdeněk Pernes a místopředseda Rady seniorů ČR Ing. Milan Taraba, který je zároveň předsedou Sdružení nájemníků ČR. Milan Taraba pozdravil přítomné a informoval o tradičním přijetí 30 zástupců Rady seniorů prezidentem republiky dne 1. října 2015 i o jeho podpoře návrhů valorizace důchodů. Zajímavá byla informace o ekonomickém vyhodnocení přínosu seniorů pro společnost v Rakousku (dohled nad bezpečností školních dětí, doprovod vnoučat do škol, kroužků, sousedská výpomoc, atd.) – vyhodnocený efekt 6,5 mld. Euro ročně. Také zmínil, že v Libereckém kraji žije téměř 100 tisíc poživatelů starobního důchodu, což je početná voličská základna, která by měla sledovat například hlasování v Parlamentu.

Z projevu Zdeňka Pernese se mohli přítomní dozvědět o návrhu na valorizaci důchodů ve verzi, kterou předkládala Rada seniorů ČR včetně podrobného výpočtu, jež obdrželi všichni poslanci Parlamentu před hlasováním (dopis poslancům je otištěn v Době seniorů X/2015, který přítomní obdrželi), ale také o návrhu zákona, který by zajišťoval zvýšenou ochranu seniorů. Rovněž poděkoval hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi za možnost uspořádat setkání seniorů.

Se zdravicí vystoupila zástupkyně mladší generace Lenka Tarabová, členka Rady Vratislavic nad Nisou, která spolupracuje se zde působící početnou organizací Svazu důchodců ČR.

Před slavnostním předáním ocenění seniorům pozdravil přítomné také hejtman Martin Půta, jenž vyzdvihl přínos seniorské generace ve prospěch společnosti, zdůraznil nutnost vzájemné informovanosti a možnost setkávání častěji, než jedenkrát v roce a popřál všem účastníkům mnoho pohody, vitality a spokojenosti.

Po skončení byli účastníci pozváni na malé občerstvení a poté mohli navštívit vyhlídkovou terasu na střeše budovy krajského úřadu. 

Miroslava Palečková, předsedkyně Krajské rady seniorů Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky