Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na kraji vystavuje obrázky architekt Miroslav Ulmann

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 12. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:7219|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje odstartovala úterní vernisáží výstava architekta Miroslava Ulmanna nazvaná Reportážní kresby a akvarely ze světa.

„Reportážní kresby je můj terminus technicus. Kreslím v krátkých přestávkách na cestách, kterých jsem zejména v posledních dvanácti letech absolvoval. Zatímco ostatní nakupují nebo prohlížejí další památky, já kreslím,“ řekl v úvodním slově shromážděným návštěvníkům autor.

První akvarel, jak prozradil, nakreslil v roce 1954, a nazval jej Kriváň. Zachycuje místo tábora jeho turistického oddílu, který založil v Turnově už v roce 1945. Další akvarely pak začaly přibývat zejména po návštěvě Kuby v roce 1977.

„Vedle „záběrů“ z exotických zemí jsou součástí výstavy i kresby z Českého ráje, které původně byly kontrolními kartičkami pro turistické putování. Postupně tak vzniklo až 28 stanovišť a tedy 28 obrázků. Ale pak jsem dokresloval další obrázky, které vznikaly v letech 1981 – 2007, takže jich je nyní kolem padesáti. Myslím, že každý návštěvník si na nich najde nějaké oblíbené nebo známé místo,“ řekl Miroslav Ulman, jehož série je jakousi Máchovskou parafrází slov „hrady a zámky spatřené“. U Miroslava Ulmanna jde spíše o „zříceniny a kostely spatřené a namalované“ – například Panteon, Frýdštejn, Kumburk, Valečov, Sychrov a další, kostelík v Nudvojovicích, na Hruštici, kostel v Jenišovicích a mnoho jiných. Nechybí však samozřejmě ani chaloupky, statky či skály.

Z mnoha exotických obrázků pak doporučuje nevynechat prohlídku kreseb ze Srí Lanky neboli Cejlonu. „Tam je opravdu co kreslit, nádhera,“ dodal.

Zajímavé perokresby a akvarely umělec tvořil v zemích, které navštívil: Argentina, Anglie, Brazílie, Egypt, Finsko, Francie, Holandsko, Itálie, Irsko, Kambodža, Kazachstán, Kostarika, Kuba, Libanon, Kypr, Maroko, Mexiko, Myanmar (Barma), Německo, Norsko, Omán, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Saudská Arábie, Slovensko, Srí Lanka, Španělsko, Švýcarsko, Thajsko, Tunis a Uruguay.

Ing. arch. Miroslav Ulmann se narodil 6. 12. 1929 v Turnově, v příštím roce oslaví osmdesátiny.
Dětství a studentská léta prožil ve válečné a poválečné době v Turnově v blízkosti grafiků a malířů K. Kinského a K. Vika. Na turnovském reálném gymnasiu byl vrstevníkem PhDr. J. Schejbala a prof. A. Pršaly. Vztah ke krajině, její ochraně, přeměně a plánování jej přivedl na Vysokou školu architektury a pozemního stavitelství v Praze – obor urbanismus, kde se v kresbě zdokonalil u prof. Lieslera.

Územní plánování a urbanismus se staly jeho profesní životní náplní. Po nástupu na Liberecký KNV a následně do Stavoprojektu zakotvil na 25 let v Liberci, kde vedl Městské urbanistické středisko. V posledních deseti letech pracuje v Euroregionu Nisa.
Kreslí a maluje ve svém volném čase, na výletech, táborech a v posledních letech na zájezdech do ciziny. Krajina je středem jeho zájmu – jeho akvarely se záměrem dokumentovat vznikaly autenticky na místě při krátkých zastávkách nebo pobytech v zajímavém prostředí. Formáty jsou odvozeny od velikosti kletru nebo brašny, kde nikdy nechybí minivýbava  – skicák, tužky, barvy a štětce. Všechny tyto obrázky vznikly z obdivu k přírodě pro potěšení jeho i nás všech. 

Přijďte v úředních hodinách KÚLK do 31. prosince obdivovat krásu, exotiku, přírodu a samozřejmě také mimořádné umění autora!

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky