Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na kraji vznikl odbor regionálního rozvoje a evropských projektů

10. 10. 2007
[id:5691|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Změny souvisí s přípravou Libereckého kraje na nové plánovací období 2007 - 2013

Pro jednodušší orientaci případných žadatelů z území a realizací globálních grantů Libereckého kraje se Liberecký kraj rozhodl změnit název odboru hospodářského a  regionálního rozvoje na nové znění  Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů.

„Již téměř dva roky se Liberecký kraj intenzivně připravuje na nové plánovací období EU 2007 – 2013. Jedná se především o pomoc budoucím žadatelům o dotace s přípravou projektů. Pořádali jsme celou řadu seminářů, školení a workshopů, jejichž smyslem bylo naučit žadatele jak psát projekty, na jaké aktivity lze finanční prostředky žádat, jakých chyb se vyvarovat apod.,“ uvedl Vít Příkaský, člen rady kraje pověřený vedením přejmenovaného odboru regionálního rozvoje a evropských projektů.

V současné době již máme více než tříletou zkušenost z členství v Evropské unii a odbor může tedy reagovat na nabízené příležitosti a zároveň se poučit z dřívějších chyb. V následujících letech budou moci subjekty v Libereckém kraji čerpat významné finanční prostředky z celé řady dotačních programů. Orientace v tak velkém množství programů však není vždy jednoduchá a tuto situaci pro žadatele ještě dále zhoršuje skutečnost, že jednotlivé dotační programy mají jiná pravidla pro čerpání.

„V této souvislosti jsou jednou z aktivit, kterou se v letošní roce Liberecký kraj intenzivně zabývá, organizační změny v rámci Krajského úřadu Libereckého kraje. Dosavadní stav byl značně nepřehledný, a pokud žadatel potřeboval informace z oblasti Evropské unie, tak často nevěděl, na který odbor krajského úřadu se má obrátit. Občas se stávalo, že následně putoval od jednoho odboru k druhému, než dostal žádané informace. Z tohoto důvodu se Liberecký kraj rozhodl zjednodušit a zpřehlednit orientaci žadatelům o dotace,“ doplnil informace radní.

Na všech krajích v České republice existují odbory či oddělení, které se zabývají evropskými projekty. Liberecký kraj se rozhodl nezřizovat v této souvislosti samostatný odbor, ale koncentruje veškerou agendu, která se týká evropských projektů, na již existujícím odboru hospodářského a regionálního rozvoje. Tento odbor má v současné době vytvořena dvě oddělení zabývající se projektovou činností. Jedná se za prvé o oddělení přípravy a řízení projektů, které se zaměřuje především na přípravu a realizaci krajských projektů a projektů příspěvkových organizací kraje či organizací krajem zřizovaných a zakládaných. Za druhé o oddělení řízení grantových schémat, které se bude zabývat především konzultační a poradenskou činností pro žadatele z území a realizací globálních grantů Libereckého kraje.

I proto se  Liberecký kraj dále rozhodl změnit název tohoto odboru.

„Pokud bude žadatel chtít poradit ohledně přípravy či realizace svého projektu, stačí když se obrátí na pracovníky výše zmíněného odboru a ti mu buď na dotaz odpoví sami nebo se pokusí mu žádanou informaci zjistit,“ zdůraznil Vít Příkaský.

Tím se zjednodušuje orientace žadatelů v rámci jednotlivých dotačních programů, neboť již nemusí zkoumat, který operační program je pro jejich projekt ten správný, které ministerstvo je řídícím orgánem daného programu. Nemusí hledat, na kterých webových stránkách zjistí potřebné bližší informace apod., ale obrátí se pouze na jedno kontaktní místo. Od něho pak obdrží žádané informace, a to bez ohledu na to, jak je jeho projekt zaměřen.

„Věříme, že toto zjednodušení přispěje ke snížení obav některých žadatelů z komplikovanosti orientace v prostředí evropských dotací a zvýší čerpání finančních prostředků v Libereckém kraji,“ podotkl radní.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302