Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na krajské ekodny přišlo letos více než 6 000 lidí

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 12. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5941|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Poznávání bezobratlých živočichů, osobní setkání s dravými ptáky, pletení pomlázek, výroba obrázků z koření, projížďky na huculských koních, loutková divadelní představení a spousta dalšího byla letos připravena pro účastníky krajských ekodnů. Akce byly určeny především rodičům s dětmi, ale nejen jim.  

 Oblíbenost velkých akcí pro aktivní trávení volného času, jejichž cílem je prohlubování ekologického povědomí mezi veřejností, v Libereckém kraji rok od roku stoupá. Oslavy Dne Země v Oldřichově v Hájích, Jablonci nad Nisou či České Lípě, prázdninové ekodny v Sedmihorkách, tradičně pořádaný Den stromů v Oldřichově v Hájích a další přilákaly během roku 2007 více než 6 tisíc návštěvníků.
Součástí ekodnů byla letos i anketa, jejímž cílem bylo zjistit, co účastníkům na ekodnech chybí, co by změnili na jejich organizaci, co by se mělo určitě zachovat a podobně. Zpětná vazba je vždy důležitá,“ řekl k letošní novince náměstek hejtmana Radim Zika.

Slosovatelné anketní lístky vyplnilo celkem 370 respondentů. Každý z nich měl možnost vyhrát jednu z deseti věcných cen.

Vylosovaní výherci byli 11. prosince pozváni do budovy Libereckého kraje, kde jim byly předány ceny. První cenu - spací pytel do velmi nízkých teplot získala Barbora Šádková z Jablonce nad Nisou. I další ceny byly praktické, výherci si odnesli například cyklistické brašny, kompostér či zajímavé přírodovědné publikace.

Anketa nám poskytla cenné informace, jak podobné programy v budoucnosti zlepšit. Velmi nás těší, že 97,5 % účastníků odcházelo spokojeno. Účastníci akcí uvítali především možnost blízkého kontaktu se zvířaty a spoustu tvůrčích dílen, prostřednictvím kterých byli do činností aktivně zapojeni, rádi si vyzkoušeli tradiční řemesla a prohloubili své znalosti o přírodě. Několikrát se v dotaznících objevil požadavek, aby byly připravovány také složitější aktivity pro dospělé. Při přípravě akcí v příštím roce budeme na výsledky dotazníkového šetření určitě myslet,“ řekl k výsledkům Radim Zika. 

V letošním roce se uskutečnil rekordní počet krajských ekodnů - celkem 10.

Takové množství mohlo proběhnout především díky projektu Libereckého kraje Regionální systém ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty Libereckého kraje, který byl podpořen z Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu České republiky (MŽP).

Více o proběhlých ekodnech a akcích s ekologickou tématikou nebo akcích, které se teprve budou konat, se můžete dozvědět na www.ekovychovalk.cz.

 

 

Ing. Tomáš Komrzý

vedoucí oddělení samosprávy životního prostředí a zemědělství odbor rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí Krajský úřad Libereckého kraje U Jezu 642/2a

461 80  Liberec 2

tel. 485 226 353

e-mail: tomas.komrzy@kraj-lbc.cz



Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky