Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Na obnovu jablonecké sokolovny věnoval kraj čtvrt milionu

09. 11. 2021

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je sokolovna v Jablonci nad Nisou. Z krajského dotačního fondu poputuje na její revitalizaci 257 916 korun.

„Je skvělé, že sokolna stále slouží svému původnímu účelu. Tedy pro sportování široké veřejnosti a také společenskému životu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Plánovaná revitalizace obsáhne mimo jiné obnovu fasád, podlahy ve vstupní hale, kamenných schodišť a dveří ve vstupní hale.

Sokolovna byla postavena v letech 1897 až 1898 pro jablonecký Turnverein na základě projektu teplického architekta Roberta Stübchen-Kirchnera, který v letech 1885–1898 působil jako ředitel na jablonecké uměleckoprůmyslové škole.

Objekt si i přes řadu pozdějších nevhodných stavebních úprav si zachoval značnou míru autenticity. Dispozice interiérů jsou zachovány s výjimkou nového stropu vstupní haly bez zásadnějších změn. Interiéry jsou pojaty velmi reprezentativně, hlavní sál sloužil také pro významné společenské akce.

V suterénu je místnost bývalé restaurace s průvlaky podpíranými litinovými sloupy s hlavicemi, v hlavních prostorách jsou stropy zdobené štukovými dekory. Jedna z tělocvičen je zaklenutá do sloupů. Schodiště jsou kamenná, podlahy většinou teracové nebo dřevěné. Dveře jsou dřevěné s obložkami, až na výjimky původní stejně jako většina oken. V krovu byly použity ocelové prvky.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324