Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na sedmý Dixieland v Křižanech přišlo rekordních více než dva tisíce posluchačů

Mgr. Langer Jiří

  • 08. 08. 2011 15:17

Sdílet článek

 

Již posedmé se konal o víkendu v Křižanech u Liberce hudební festival Dixieland v Křižanech. Vystoupilo na něm s obrovským úspěchem osm špičkových jazzových kapel - Liberecký dixieland Old Stars, Indigo, Jazz Fiddlers, Revival Swing Band, Brass Band Rakovník, Traditional Jazz Studio Praha, Steamboat Stompers a Ajeto Glass Dixieland Nový Bor.

Podle pořadatelů přišlo odhadem na 2500 návštěvníků, což je historický rekord křižanského festivalu.

„Je to jeden z velkých kulturních počinů v našem kraji. Je dobře, že letos se festival vydařil, neboť vloni tu panovala velká potopa a já jsme místo na kapely jela na zasedání Krizového štábu Libereckého kvůli bleskovým povodním,“ řekla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová, která jazzovou přehlídku zahájila s tím, že Dixieland jinak navštěvuje pravidelně a hodlá tuto akci dále podporovat.

Počasí dobrý, kapely dobrý, nálada návštěvníků skvělá, všichni vydělali, takže všeobecná spokojenost, vždyť vstup byl zdarma“ hodnotil Jan Zitko, iniciátor akce a člen Občanského sdružení Křižanský trpaslík, spolupořadatele akce.

„Pokud jde o počet lidí, názory se velmi různí a pohybují se od 2000 až po 3500. Řekl bych, že 2500 je asi strop. Spočítat to ovšem nešlo, protože lidi byli rozptýlení úplně všude, přicházeli a odcházeli  a v pohostinském stanu se permanentně občerstvovalo kolem 200 lidí,“ poznamenal s úsměvem.

Po výborných Ajeto Nový Bor, Jazz Fidlers a Revival Swing band se po dvou letech pauzy na pódiu festivalu objevil Liberecký dixieland Old Stars s novými tvářemi, když šéf kapely Jaromír Handlíř před dvěma lety zemřel.

„Uvažovali jsme, zda vůbec budeme okračovat, ale nakonec jsme znovu začali zkoušet,“ prozradil Adolf Štrejl, který obětavě nastoupil po nedávné operaci. Kapela zahrála klasiku i novinky, třeba speciálně upravenou skladbu Bonna Serra signorina.... v nové sestavě Jan Novák (trubka), Áda Štrejl (saxofon, klarinet, zpěv), Josef Sehnoutka (trombon), Jiří Maršík (bicí), Radek Kořínek (basa),, Vladimír Medek (klavír), klarinetista Miroslav Dědek z Frýdlantu a Vladimír Třmínek (banjo) z domácích Křižan. Posluchači si od nich v závěru vytleskali „hit“ Bluberry Hill.

Další kapely samozřejmě nezklamali, potěšili vtipní Indigo, stálice Tradicional Jazz Studio a samozřejmě Steamboat Stompers.  A závěrečná Brass Band Rakovník nakonec připravil překvapení v podobě křtu nového CD.

Autobus do Liberce byl ve  22.30 hodin  plný, což svědčí o tom, že do Křižan našli cestu i fanoušci ze vzdálenějších míst.

„Shánět peníze na takovou akci, která je pro diváky zdarma, není jednoduché, ale věřím, že se za rok opět na Dixielandu v Křižanech sejdeme, třeba ještě ve větším počtu,“ uzavřel Jan Zitko.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky