Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na silnicích Libereckého kraje začíná kampaň Uber plyn!

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 02. 2012 14:44

Sdílet článek

 

Liberecký kraj přebírá německý model kampaně upozorňující na rizika nepřiměřené rychlosti na silnicích

 

„Uber plyn!“ je název kampaně, kterou bude Liberecký kraj společně s partnery v letošním roce ovlivňovat řidiče. Kampaň reaguje z pohledu dopravní bezpečnosti na dlouhodobě nejzávažnější problém - nepřiměřenou rychlost. Kampaň začíná 1. března a v první fázi se projeví plakáty na bilboardech na 21 místech v blízkosti silnic I. a II. třídy Libereckého kraje.

 

Statistiky poukazují na skutečnost, že právě nepřiměřená rychlost způsobuje nejvíce smrtelných zranění, a to nejen v našem kraji, ale v celé republice. V letech 2007 až 2011 zemřelo jenom na silnicích v Libereckém kraji 152 osob, 740 bylo zraněno těžce a 5 634 lehce. Nepřiměřená rychlost z tohoto počtu zavinila 62 úmrtí, 291 těžkých zranění a 1635 zranění lehkých. Z toho vyplývá, že nepřiměřená rychlost způsobí více než 40 % smrtelných zranění. Bohužel ve statistikách najdeme, v souvislosti s nepřiměřenou rychlostí, řadu mladých a začínajících řidičů. Mladí řidiči hledají vlastní hranice a hranice možností svého vozidla. Hůře předvídají možné následky svého jednání, protože jim chybí zkušenosti a respekt k ostatním účastníkům silničního provozu. Naopak sami chtějí respekt svým jednáním vzbuzovat. Výsledkem jsou těžká a smrtelná zranění.

Primárním cílem kampaně je snížení počtu následků dopravních nehod způsobených vlivem nepřiměřené rychlosti v Libereckém kraji. Specifickými cíli je informovat o riziku nepřiměřené rychlosti jakožto o jednom ze zásadních témat dopravní bezpečnosti mladých lidí, podnítit změnu chování řidičů směrem k odpovědnějšímu chování a rozšíření spolupráce jednotlivých subjektů působících v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích v Libereckém kraji.

 

Uber plyn! není kampaní, která by byla nová. Liberecký kraj se při její realizaci inspiruje u Deutscher Verkehrssicherheitsrat e.V. (DVR), společnosti, která tuto kampaň v minulých letech realizovala v SRN pod názvem „Runter vom Gas!“. V SRN dosáhla pozitivních výsledků ve statistikách  dopravní nehodovosti a získala řadu ocenění, např. prestižní Social Effie za sociální komunikaci. Za tři roky své působnosti realizovala více než 100 dílčích projektů s 60 partnery. Celkem na ni v SRN bylo vynaloženo 9 milionů EUR. Již po pěti měsících po zahájení kampaně ji znalo více než 50 miliónů Němců. U každého pátého se kampaň stala tématem rodinného nebo přátelského rozhovoru. A konečně, 71% dotázaných si bylo jisto, že kampaň podněcuje k opatrnější jízdě.

 

Liberecký kraj přebírá určité prvky kampaně a ty adaptuje na prostředí Libereckého kraje. Na realizaci v průběhu a vyhodnocování kampaně budou dohlížet odborníci z německého DVR. „Kampaň Uber plyn! se zaměří na problém, který nám nejen  zde v kraji, ale v celé republice přináší řadu zbytečných úmrtí. Je jím nepřiměřená rychlost. Asi každý z nás si prošel jistým obdobím, kdy považoval vysokou rychlost za vzrušující a nedbal rizik, která může způsobit nejen sobě, ale i ostatním. Zejména u začínajících řidičů, kteří považují řidičský průkaz za symbol dospělost, hrozí, že si udělají nesprávné návyky a na silnici jsou pak nebezpeční. Kampaní chceme dosáhnout změny celospolečenské tolerance tohoto chování. Rychlost na hranici možností nesmí být úsměvná součást historek, ale odsouzeníhodné chování, které nemůžeme tolerovat,“ říká Martin Sepp (ČSSD), náměstek hejtmana LK pro resort dopravy.

Od kampaně si slibujeme, že významně sníží počty dopravních nehod a ovlivní přístup řidičů k odpovědnosti za volantem. Kampaň je naplánována na tento rok s tím, že na její pokračování a rozvíjení v příštích letech, které je doporučeno, budeme hledat prostředky,“ dodává Sepp.

 

„Mladí řidiči a nepřiměřená rychlost je problém, který nemůžeme nechávat na okraji zájmu. Kampaň „Uber plyn!“ jde směrem zdůraznění tohoto problému a jsem rád, že bude realizována. Liberecký kraj v posledních letech věnuje pozornost v oblasti BESIPu podstatným problémům a kampaně, které realizuje, jdou koncepčním a tedy správným směrem. Liberecký kraj se rozhodl kampaň „Uber plyn!“ převzít z Německa, kde velmi dobře zafungovala. BESIP kampaň podpoří svou záštitou,“ uvedl Miroslav Klásek, koordinátor BESIP Ministerstva dopravy pro Liberecký kraj.

 

Liberecký kraj s partnery v posledních letech realizuje řadu akcí zaměřených na bezpečnost v silničním provozu.  Příkladem jsou kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče na Autodromu v Sosnové, akce Učme se přežít! pro motocyklisty, kurzy pro maminky řidičky, výuku v MŠ a ZŠ a systematicky podporuje dopravní hřiště v kraji.

Nebezpečné ale nemusí být jen chování účastníků silničního provozu. Na komunikacích totiž existuje řada překážek a bezpečnostních rizik, které mohou řidiče přímo ohrožovat. Z tohoto důvodu provedl v loňském roce Liberecký kraj pilotní bezpečnostní inspekci, která odhalila kolem tisíce závad, ty jsou postupně odstraňovány. Nejčastěji opakujícími se nedostatky jsou pevné překážky. Jde převážně o poškozená nebo chybně osazená zádržná zařízení, špatně provedené autobusové zastávky, stromy apod. viz také přílohy

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky