Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na workshopu udělili certifikaci prvnímu odborníkovi podstávkových domů

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 02. 2012 11:44
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska je kooperačním partnerem v česko-německém projektu „Přeshraniční síť pro zachování podstávkových domů“, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu CÍL3/ZIEL3. Vedoucím partnerem projektu je německá společnost Holzhaus Bautzen e. V. a dalšími kooperačními partnery jsou Fachring Umgebindehaus e.V. a Förderverein BIOTEC e.V.

V rámci tohoto projektu probíhají paralelní rekonstrukce dvou podstávkových domů, v Lipové u Šluknova a v německém Cunewalde. Při těchto rekonstrukcích poskytují odborníci konkrétní pokyny pro práce na opravě podstávkových domů. Další významnou částí tohoto projektu je certifikace odborníků v oblasti podstávkových domů, která byla nyní představena a také v Čechách poprvé prakticky uskutečněna.

Podstávkové domy jsou jedinečným kulturním pokladem v Evropě a zaslouží si, abychom se věnovali jejich záchraně. Je velmi potřebné předcházet při rekonstrukcích nevratným škodám, ke kterým dochází z důvodu nedostatečné informovanosti vlastníků. Z toho důvodu je stejně tak důležité, aby byl vytvořen katalog řemeslníků, firem, architektů a stavebních inženýrů, kteří se věnují opravám podstávkových domů a vlastník bude mít jistotu, že pokud se obrátí s požadavkem na výše uvedené odborníky, bude mít zaručen kvalitní výsledek.

Za kvalitní opravu považujeme takovou, která bude prováděna s využitím detailní znalosti konstrukčního řešení historických staveb, v souladu s pokyny památkové péče, s využitím tradičních řemeslných postupů a za použití vhodných přírodních materiálů. Při kvalitní opravě je zároveň zajištěn individuální přístup s ohledem na výchozí stav konkrétního objektu a specifické požadavky vlastníka.

Certifikace probíhá ve spolupráci s německým Spolkem pro známku kvality „Fachring Umgebindehaus“ e.V. Předseda spolku Ronny Hausmann, nezávislý malíř a restaurátor, účastníky seznámil s certifikací v Německu. Tento Spolek byl založen v roce 2007 odborníky z Horní Lužice a Saského Švýcarska. Vybudoval systém pro známku kvality, kterou propůjčuje na základě vyhodnocení žadatelových podkladů. Byla tak poprvé stanovena konkrétní kritéria pro práce na podstávkových domech v souladu s požadavky památkové péče. Od roku 2009 je „Fachring Umgebindehaus“ uznáván jako významné společenství odborníků v Německu, kde bylo dosud certifikováno 16 firem.

Rovněž předseda společnosti TUR Šluknovsko Pavel Svoboda informoval o existenci „Sítě pro zachování podstávkových domů“, jejíž hlavním cílem je sjednotit aktivity probíhající na obou stranách hranice a vytvořit síť odborníků, zájemců a majitelů podstávkových domů.

Naše společnost TUR Šluknovsko založila Pracovní skupinu „Podstávkové domy“, tato skupina připravila první certifikaci a pokusí se aplikovat systém certifikace z německé strany v českých podmínkách. Členové skupiny informují o aktivitách také další subjekty, vyhledávají odborníky a zájemce o certifikaci. Více o aktivitách této skupiny přednesl vedoucí Pracovní skupiny Ing. arch. Tomáš Efler (Fakulta architektury ČVUT, Ústav památkové péče).

Dne 27.1 2012 byl certifikován první zájemce, truhlář Libor Hypš z České Kamenice

Ing. arch. T. Efler představil veřejnosti certifikační komisi, která bude posuzovat a schvalovat uchazeče z řad odborníků a řemeslníků pro certifikaci a která je tvořena následujícími odborníky v oblasti podstávkových domů:

PhDr. Pavel Bureš – Národní památkový ústav, ÚP Praha

Ing. arch Petr Dostál, autorizovaný architekt, Praha 

Ing. arch. Tomáš Efler – Fakulta architektury ČVUT Praha, Ústav památkové péče

Mgr. Miroslav Kolka – Národní památkový ústav, ÚOP Liberec

Ing. arch. Jan Pešta - Fakulta architektury ČVUT Praha, Ústav památkové péče

Mgr. Alena Sellnerová – Národní památkový ústav, ÚOP Ústí nad Labem

Certifikace dalších zájemců proběhne do konce dubna 2012.

Slavnostní předání certifikátů prvním odborníkům proběhne 26. května 2012 na Lipovském jarmarku řemeslných trhů v krajině podstávkových domů a následující den 27. května se bude konat Den otevřených podstávek v dokončovaném domě č.p.424 v Lipové u Šluknova.

Dnešní certifikací jsme učinili důležitý krok pro kvalitní rekonstrukce a opravy podstávkových domů a jsme rádi, že jsme mohli představit odborníky v tomto oboru. Věříme, že se nám podaří přispět k zachování podstávkových domů a zájemců o certifikaci bude přibývat.

Tiskový kontakt:

CZ: Klára Svobodová (+420) 775 551 325, svobodovaklara@tur-sluknovsko.cz

DE: Irena Gajdošová (+420) 775 551 324, gajdosovairena@tur-sluknovsko.cz

 

Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska

Lipová 424, 407 81

www.tur-sluknovsko.cz

partneři:

Holzhaus Bautzen e.V. – www.holzhaus-bautzen.de

Fachring Umgebindehaus e.V. – www.fachring-umgebindehaus.de

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky