Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nabídka oborů na středních školách v Libereckém kraji se změní

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 07. 2011 14:41

Sdílet článek

 

Počátkem března letošního roku zveřejnil resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje úmysl provést v síti středních škol a v jejich nabídce oborů vzdělání změny. Důvodem byl zásadní pokles počtu žáků ucházejících se o vzdělávání ve středních školách, který v minulých letech zasáhl základní vzdělávání a nyní začíná zásadně ovlivňovat strukturu budoucích absolventů. S ohledem na diskuzi, a to nejen v politických kruzích, došlo ke značné redukci navržených kroků, a to zejména v oblasti slučování jednotlivých škol.

 

Nelehká výchozí situace kraje v pozici zřizovatele, který je vybízen k racionalizaci sítě středních škol, vedla radu kraje počátkem července ke schválení několika desítek změn ve vzdělávací nabídce jednotlivých středních škol s účinností k počátku přespříštího školního roku, tj. k 1. září 2012. Jedná se především o snížení povolených počtů žáků jednotlivých oborů vzdělání, případně o označení oborů za dobíhající. Zastupitelům Libereckého kraje náleží právo zřizovat a rušit příspěvkové organizace kraje. Proti tomu radě kraje přísluší pravomoc zavedení nového oboru, útlum či převody oborů vzdělání u škol, jež kraj zřizuje. Nejedná se o nic výjimečného. Tyto změny probíhaly každoročně. Schválené změny byly letos veřejně avizovány již v březnu 2011 na webu kraje. Pro žáky, kteří střední školy navštěvují či případně byli v novém školním roce přijati ke studiu, zůstává vše stejné.

 

Novináři se pozastavují nad stavem na Gymnázium v Jablonci nad Nisou v ulici U Balvanu. Byla zde zvažována náhrada gymnaziálního oboru osmiletého za šestileté. Přitom byl schválen pouze krok první, tj. útlum osmileté formy. Skutečností je, že není reálné otevřít 1. ročník šestiletého studia s výukou vybraných předmětů v cizím jazyce dříve než ve školním roce 2014/2015. Jinak by došlo ke zvýšení počtu žáků gymnaziálních oborů, což by bylo v rozporu s platnými strategickými dokumenty schválenými vládou ČR a zastupiteli Libereckého kraje.

 

Za hospodaření jednotlivých příspěvkových organizací nese v konečném důsledku odpovědnost jejich zřizovatel. Liberecký kraj svým školám každoročně poskytuje příspěvek určený zejména na zabezpečení běžného provozu budov. Úhrada nákladů na platy učitelů a dalších zaměstnanců škol je hrazena ze státního rozpočtu. Odvíjí se od počtu žáků financované školy. Veškeré tyto skutečnosti mají při rozhodování o uvedených změnách prioritní význam. 

I gymnaziální obor na SOŠ a G na Bojišti byl označen za dobíhající. To znamená, že na 6-letý obor od roku 2012/2013 nebudou přijímáni žáci do 1. ročníku (na ostatní obory žáci přijímáni budou). Pro žáky, kteří školu navštěvují či případně byli v novém školním roce přijati ke studiu (2011/2012), zůstává vše stejné.

Struktura rozložení nabídky jednotlivých oborů vzdělání zůstane ve všech oblastech kraje zachována. Dojde k omezení počtu míst, kterých je vzhledem k počtu uchazečů značný přebytek. Pestrá nabídka možností vzdělávat se v jednotlivých řemeslech i maturitních oborech vzdělávání v Libereckém kraji bude zachována v dostatečné kapacitě. Smyslem opatření je snížit počet volných míst, který bude více odpovídat skutečnému počtu žáků vycházejících ze základních škol a umožní jim dostatečně široký výběr. Přes všechny schválené kroky bude stále ve třídách středních škol počet volných židlí neobsazených žáky veliký.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky