Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Martin Sepp pokřtí druhou historickou tramvaj

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 10. 2011 20:22
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Náměstek hejtmana LK Martin Sepp (ČSSD) v pátek 28. 10 v 10 hodin pokřtí po Boveře druhou historickou libereckou tramvaj – tentokrát typu 6MT č.117 z roku 1953. Vůz bude představen veřejnosti v den státního svátku od 9:30 do 11:30 hod. na odstavných kolejích terminálu MHD ve Fügnerově ulici v Liberci.

Tím, že tramvaj jezdila jak v Jablonci, tak i v Liberci, nejvíce přitom jezdila na meziměstské trati, a vyrobena byla v České Lípě, je zajímavá pro celý Liberecký kraj,“ míní náměstek hejtmana..

Historická tramvaj typu 6MT pochází z roku1953, kdy byla vyrobena ve vagónce Tatra v České Lípě a spolu s dalšími osmi dodána do tehdejšího tramvajového provozu v Jablonci n.N., resp. jablonecké provozovny tehdy existujícího společného Dopravního komunálního podniku měst Liberce a Jablonce n.N. (společný pro obě města v letech 1949-1960, pak došlo k rozdělení). Byla určena především pro tehdy dokončovanou meziměstskou tramvajovou trať z Jablonce n. N. do Liberce, na které 1.1.1955 zahajovala provoz. Později byla předána do Liberce (1957), kde sloužila až do svého vyřazení z osobního provozu v roce 1972. Z pohledu svého původu a působení je tak velmi cenná a unikátní pro historii dopravy v Libereckém kraji. V roce 2001 byla proto dlouhodobě zapůjčena z Technickéhomuzea v Brně, kam se dostala v roce 1979, a po víceleté náročné renovaci a získání příslušných povolení nyní dochází k jejímu zprovoznění pro historické a zvláštní jízdy (renovace byla z větší části brigádnicky zajištěna občanským sdružením Boveraclub za spolupráce s DPMLJ, a.s.).

 „V rámci akce budou v prodeji pro zájemce publikace o historii tohoto vozu. Přijďte přivítat jablonecko-libereckou historickou tramvaj zpět do ulic města, nejlépe v dobovém oblečení,“ zve Martina Poršová, tisková mluvčí Boveraklubu a DPMLK, a.s,  s tím, že touto tramvají například jezdili po Liberci i herci Karel Höger s Danou Medřickou při natáčení filmu Ošklivá slečna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky