Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Náměstek hejtmana LK Martin Sepp: Senioři budou od 70 let jezdit po kraji zdarma

15. 11. 2011

 

Zvýšení sazby DPH ovlivní od nového roku ceny zboží i služeb na našem trhu. I přesto, že jako každým rokem dojde ke zvýšení starobních důchodů, životní úroveň nejstarších občanů příliš nevzroste právě díky nové sazbě DPH. Liberecký kraj se tak proto rozhodl zavést nově jízdné pro seniory nad 70let téměř zdarma.

 

Již od 1. ledna 2012 za symbolickou cenu 100 korun na celý rok si budou moci senioři nad 70 let pořídit tzv. Senior Pas. Elektronický roční kupón lze pořídit na osobní kartu Opuscard a to již v den, kdy cestující dosáhne věku 70 let.

“Tento kupón bude platit na všech linkách IDOL, to znamená v autobusech, v osobních vlacích v příměstské i městské hromadné dopravě,“ řekl Martin Sepp, náměstek hejtmana LK pro dopravu.

Dodal, že Senior pas lze nahrát i na původní Libereckou městskou kartu opatřenou hologramem s platností minimálně do konce roku 2012.

 

Každý cestující s platnou osobní kartou Opuscard a věkem nad 70 let (v oběhu je již 4545 takových karet) si tak může Senior Pas pořídit ve všech předprodejních kancelářích u příměstských autobusových dopravců (s výjimkou Terminálu MHD v Liberci), přímo u řidičů příměstských autobusů nebo ve vybraných železničních stanicích. Kupón je platný od data zakoupení na celý kalendářní rok, tedy do 31. prosince 2012. Při nástupu do vozidla příměstské dopravy je nutné se prokázat kartou Opuscard přiložením na strojek u řidiče. Při kontrole jízdenek v městské dopravě stačí předložit jen kartu Opuscard, není nutné mít u sebe občanský průkaz.

“Na první pohled by se zdálo jednodušší cestovat pouze s občanským průkazem a nemuset se dokladovat Opuscard. Skutečnost je ale taková, že seniorské jízdné pořízené za symbolickou cenu, tedy téměř zdarma, je nutné dopravcům kompenzovat, a proto musí být vedena evidence o všech jízdách. Tu nám umožní provést právě Opuscard,“ řekl náměstek hejtmana.

 Dále připomněl, že držitelé Opuscard jsou automaticky zapojeni do výhodného Benefit programu, který přináší řadu slev v síti více jak 400 míst poskytujících služby v rámci volného času, cestovního ruchu a kultury.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588