Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK pro dopravu Martin Sepp: V roce 2012 bude zrekonstruována většina mostů poškozených povodní 2010, poté přijdou na řadu další mosty, které se nachází v havarijním stavu

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 04. 2012 16:20

Sdílet článek

 

V roce 2012 bude v Libereckém kraji na silnicích II. a III. tříd skutečně napilno. Po zimním období jsou postupně zahajovány opravy mostů postižených povodní, po nich přijdou na řadu mosty v havarijním a velmi špatném stavu. Většina povodní postižených mostů bude dokončena v roce 2012, po nichpřijdou na řadu další mosty, které se nachází v havarijním stavu.

S příchodem jara se na silnicích II. a III. tříd v Libereckém kraji objevuje celá řada dopravních omezení. Hlavním důvodem těchto opatření je zahájení velkého počtu rekonstrukcí mostů, které byly poškozeny při povodni v roce 2010. Konkrétně má Liberecký kraj ve spolupráci s Krajskou správou silnic Libereckého kraje pro letošní rok připraveno k realizaci 53 mostů za bezmála 318 mil. Kč bez DPH.

„Krajská správa silnic Libereckého kraje vybrala ihned po povodni 55 mostů v celkových nákladech 326 mil. Kč bez DPH, které bylo nutné z důvodu neuspokojivého stavebního stavu zrekonstruovat. Z toho 46 mostů bylo poškozených povodní a 9 mostů bylo nutné bezodkladně zrekonstruovat z důvodu jejich havarijního stavu. V minulém roce se před nástupem zimy podařilo dokončit dva povodní poškozené mosty, konkrétně most v Břevništi na silnici II/278 a most u obce Dobranov na silnici III/2622. Zbylých 53 mostů má Krajská správa silnic Libereckého kraje připraveno k realizaci na letošní rok,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp.

Rekonstrukce tak velkého počtu mostů přináší logicky řadu dopravních omezení. Podle Seppa byla snaha o osazení provizorního přemostění tam, kde to bylo možné. V některých místech to však nebylo možné buď z technických anebo majetkových důvodů. V takových případech je nutné během stavby mostů využít vyznačené objízdné trasy.

Chtěl bych se omluvit všem řidičům za dopravní omezení, která vznikají z důvodu náprav škod po povodni a zároveň bych je chtěl požádat o trpělivost,“ dodal Martin Sepp.

Již v březnu a začátkem dubna byly zahájeny stavební práce na 19 mostech. Ostatní budou postupně následovat v průběhu roku 2012.

Není možné zahájit všechny stavby najednou, jelikož je řada mostů umístěna buď na stejné silnici, anebo na objízdných trasách, které jsou využívány po dobu stavby jiného mostu. Z tohoto důvodu byl vytvořen harmonogram realizace tak, aby nedošlo k úplnému uzavření („odříznutí“) některé části Libereckého kraje. Zároveň je nutné v některých případech respektovat stanoviska odborů životního prostředí, které stanovují podmínky pro ochranu zvláště chráněných živočichů, jako je např. mihule potoční, vydra říční a vranka obecná. V těchto případech je zahájení výstavby naplánováno na pozdější termín“ dodal Sepp. 

Největší stavební ruch bude letos panovat ve Frýdlantském výběžku a dále v  okolí Nového Boru a Cvikova.

Veškeré projektové dokumentace na obnovu mostů jsou projednávány s dotčenými orgány státní správy, zejména je brán zřetel na vyjádření správců toků. V mnoha případech, pokud je to technicky možné, je snaha navrhovat mosty o větším průtočném profilu, aby v případě povodní pojaly větší míru X leté vody,“ doplnil Martin Sepp. Ve východní části kraje, která nebyla povodní v roce 2010 zasažena tak výrazně, zůstává několik mostů, které jsou ve velmi špatném a havarijním stavu. Opravy těchto mostů Krajská správa silnic připravuje, budou realizovány ve druhé polovině roku 2012 a v roce 2013.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky