Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana LK Radek Cikl: V článku byla lživá tvrzení

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 11. 2011 14:24

Sdílet článek

 

Ohrazuji se proti lživým tvrzením na moji adresu otištěným v deníku Dnes dne 3.11. 2011 v článku „Zmizte a dostanete dvě stě tisíc. Školský expert peníze odmítl“. Nikdy jsem Dr. Gambovi nenabízel částku dvě stě tisíc korun za to, když odejde z funkce ředitele příspěvkové organizace Libereckého kraje, ani za nic jiného. Pan Gamba byl odvolán radou kraje mimo jiné proto, že se při své práci v poslední době věnoval spíše propagační činnosti mimo Liberecký kraj pro jednu soukromou firmu, namísto, aby jím řízená organizace spolupracovala s místními centry dalšího vzdělávání v Libereckém kraji. Dále, že v hlavní činnosti bylo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje dlouhodobě ztrátové a ztráta bude muset být umořována v následujících letech a pro některá další pochybení. Za svých 28 roků praxe jsem nepoznal zaměstnavatele, který by takové jednání u podřízeného dlouhodobě toleroval. Paradoxně jsem to byl já, kdo pana Gambu před radou kraje řadu měsíců obhajoval a jemu z pozice zástupce zřizovatele nevhodné řízení organizace vytýkal a navrhoval, co a jak by měl napravit. Jestliže jsme obdrželi informace, že se na seminářích mimo Liberecký kraj věnuje činnostem, které s potřebami vzdělávacího systému v kraji vůbec nesouvisí, nemůže se divit, že jsme o jeho aktivitách chtěli mít přehled. Obyčejně ten, kdo na svou práci buď nestačí, nebo potřebuje využít svůj pracovní čas na něco jiného, než má, volá po tom, že je ze strany nadřízených šikanován. Rada kraje má ze zákona povinnost řídit jím zřizované příspěvkové organizace, a to jak za pomoci motivačních nástrojů, tak i případných sankcí. Pan Gamba by udělal lépe, kdyby si konečně uvědomil, že jako bývalý ředitel jedné ze 64 školských organizací kraje spadal do určitého systému s jasnými pravidly. Pokud se rozhodl sám o své vůli tato pravidla nerespektovat, neměl by se nyní divit, že rada kraje si toto nenechala líbit. Mimochodem je logické, že v takovém počtu příspěvkových organizací se sem tam najde někdo, kdo si své povinnosti neplní. Drtivá většina ředitelů našich vzdělávacích institucí jsou však naštěstí kompetentní lidé na svých místech.

 

Bc. Radek Cikl, náměstek hejtmana LK povřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu (ČSSD)

Zmizte a dostanete dvě stě tisíc. Školský expert peníze odmítl

3.11.2011    Mladá fronta DNES    str. 1   Kraj Liberecký

    (hs)    Liberecký kraj   

LIBEREC Dvě stě tisíc korun nabídl náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl řediteli Centra vzdělanosti Libereckého kraje Robertu Gambovi za to, když sám odstoupí ze své funkce. Ředitel Gamba odmítl a tak se naplnil dlouho očekávaný scénář, podle kterého ho Rada Libereckého kraje nyní odvolala. „Po několikaměsíčním šikanování ze strany Radka Cikla mi včera oznámili, že jsem odvolán. Nepřekvapilo mě to, protože to k ničemu jinému nesměřovalo. Dokonce jsem si svým způsobem oddechl. Skončilo šikanování, neustálé kontroly po telefonu, nesmyslné úkoly,“ říká Robert Gamba po svém odvolání, které jakoby z oka vypadlo podobným případům z nedávné minulosti. Náměstek Cikl totiž stejně odvolal ředitele jilemnického gymnázia Jiřího Šorma a ředitele sklářské školy v Kamenickém Šenově Františka Janáka.

            Co náměstek Cikl řediteli Centra vzdělanosti vyčítá? „Ve své práci se dopouštěl v poslední době hrubých prohřešků a selhání souvisejících nejen s jeho profesními povinnostmi, ale také s etickým kodexem vedoucího pracovníka významné veřejné instituce. Tyto nedostatky byly panu řediteli opakovaně vytknuty,“ píše semimo jiné v oficiálním vyjádření kraje.

            „Tohle zdůvodnění jsem slyšel poprvé, rada mě odvolala, aniž bych měl možnost se hájit,“ tvrdí Gamba a upozorňuje na paradox celé frašky.

            „Pan náměstek mi nabídl dvě stě tisíc, když odstoupím. Zároveň mě vyhodil za to, že si špatně plním své povinnosti. To přeci nejde dohromady. Proto jsem to nemohl přijmout. Když jsem lump, nemohu dostat odměnu. I průměrně inteligentní člověk musí poznat, že se tady nejedná o Gambu a jak pracuje. Proč to náměstek Cikl dělá se zřejmě ukáže podle toho, kdo místo mě nastoupí,“ míní Gamba.

            Podobně jako jemu nabídl Radek Cikl o něco menší odměnu řediteli jilemnického gymnázia a ředitelce střední školy v Jablonci nad Nisou. Ta jediná odměnu přijala a sama odstoupila. Bývalý ředitel Jiří Šorm z Jilemnice, který se také stal obětí šikany Radka Cikla (musel například každé pondělí dovézt do Liberce osobně plán), odmítl a dnes je zaregistrovaný na úřadu práce.

            „Protože považuji důvody mého odvolání za zcela vymyšlené, budu se po poradě s právníkem bránit, stejně jako kolegové Šorm a Janák, právní cestou,“ dodává Gamba.

 

***

 

FAKTA

 

Gamba versus Cikl Spor mezi náměstkem libereckého

 

hejtmana Radka Cikla (horní snímek) a ředitelem Centra vzdělanosti Robertem Gambou (dolní snímek) začal v červenci roku 2011. Náměstek Cikl s ředitelkou školského odboru Jiřinou Princovou přišli na neohlášenou návštěvu ředitele Gamby, který byl služebně mimo. Přestože jim oznámil, že se do deseti minut vrátí, delegace z kraje na něj nepočkala. Prakticky to samé se odehrálo za několik dní.

„Od té doby mě Radek Cikl začal šikanovat. Musel jsem psát týdenní plány, což je v případě takové organizace jako je naše, velmi obtížné. Denně jsem posílal nějaké změny,“ uvedl Gamba, který prozradil, že mu náměstek Cikl nabídl dvě stě tisíc, když odstoupí. Na jeho mediální výstupy v této věci reagoval Radek Cikl: „Kromě toho, že argumenty pana ředitele Gamby jsou zcela účelové, tak jsou i více než úsměvné.“ Rada Libereckého kraje odvolala ředitele Gambu 1. listopadu.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky