Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Martin Sepp: Odstraňování povodňových škod na komunikacích pokračuje

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 08. 2011 15:38

Sdílet článek

 

Krajská správa silnic Libereckého kraje podala do dnešního dne na Ministerstvo pro místní rozvoj celkem 65 žádostí o dotace na odstranění povodňových škod v rámci programu „Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou“ v celkové hodnotě 1 161 000 000 Kč. Příspěvek MMR činí 50% nákladů, zbylých 50% financuje žadatel, v tomto případě Liberecký kraj.

 

K dnešnímu dni má KSS LK oficiální rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj o poskytnutí dotace na odstranění povodňových škod na 53 žádostí a to v hodnotě 408 mil. Kč. Rozhodnutí o poskytnutí dotace na zbylých 12 žádostí v hodnotě 723 mil. Kč se předpokládá v průběhu září. Mezi těmito žádostmi jsou i 4 velké projekty komplexních oprav nejvíce poškozených silnic při loňské povodni. Jedná se například o první etapu opravy komunikace II/290 Frýdlant – Bílý Potok, II/592 v Chrastavě, a dále pak silnic III/03513 a III/03515 v Heřmanicích a silnic III/0353, III/0357 Víska – Višňová – Poustka.

 

Z těchto 65 projektů je ale již nyní stavebně dokončeno 13 akcí. Jednalo se zde o nutné opravy silnic a mostů ihned po povodni celkem za 39 mil. Kč, které financoval Liberecký kraj ze svého rozpočtu. Zároveň KSS LK v letošním roce zahájila anebo zahájí realizaci více než 50 projektů, jedná se zejména o opravy mostních konstrukcí se spolufinancováním MMR – most přes potok v Ludvíkově, 2 mosty v Kryštofově Údolí, most před obcí Bulovka a další, dále pak opravu zdi ve Volfarticích, propustky na Frýdlanstku, které souvisejí s loňskými povodněmi a na které jsou již zajištěny finanční prostředky.

 

Další akce budou postupně zahajovány v průběhu roku 2012 s ohledem na zajištění potřebných financí a také na koordinaci výstavby. Byly podány žádosti do fondu příhraniční spolupráce CÍL 3 v hodnotě 81 mil. s podílem dotace 90%. Dále jsou připravovány žádosti v hodnotě 70 mil. Kč do fondu Solidarity. Na další obnovu dopravní infrastruktury, jako je například druhá etapa výstavby na komunikacích II/290 Frýdlant – Bílý Potok, II/592 v Chrastavě nebo silnice III/27252 Vítkov, potřebuje kraj cca 900 mil. Kč. O získání těchto prostředků intenzivně jedná se zástupci MMR, MZE, MD, SFDI a MF.

 

Martin Sepp,

náměstek hejtmana LK pro dopravu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky