Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Náměstek hejtmana Radek Cikl prověřoval technický stav školských objektů

07. 10. 2011

 

Náměstek hejtmana LK Cikl jako zástupce zřizovatele školských zařízení Libereckého kraje průběžně po celý rok navštěvuje školská zařízení, která spadají do jeho resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.

Ve středu 6. října zavítal na Střední školu strojní, stavební a dopravní v Liberci, Gymnázium a Střední školu pedagogickou v Jeronýmově ulici v Liberci a Pedagogicko-psychologickou poradnu v Liberci..

Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci sídlí v pěti budovách, ve kterých se vyučuje 17 oborů jak teoreticky, tak jsou zde i učebny a dílny pro praktickou výuku. Vyučují se zde učební obory tříleté i čtyřleté s maturitou a je zde možné absolvovat i rekvalifikační kurzy. Škola spravuje i Domov mládeže pro studenty, kteří nemohou denně dojíždět do školy.

„Liberecký kraj nyní připravuje zateplení dvou budov školy, které pomůže snížit náklady na energie,“ připomněl náměstek.

Podle něj Liberecký kraj předloží projekty do nejbližší výzvy Operačního programu Životní prostředí. V rámci realizace projektů bude provedeno celkové zateplení objektů a výměna výplní. Hlavním cílem těchto projektů je snížení nákladů na vytápění v objektech. Hlavní pozitivní dopad lze očekávat pro žáky a personál. Především úspora nákladů na energie a snížení emisí CO2 jsou hlavními cíli těchto projektů. Realizace těchto projektů zároveň přispěje zejména k prodloužení životnosti obou objektů.

 „Celkové odhadované náklady projektu jsou cca 43 miliónů korun,“ dodal Radek Cikl.

Další školou, kterou náměstek Cikl navštívil, bylo Gymnázium a Střední škola pedagogická v Jeronýmově ulici v Liberci.

„Tato škola byla mimo jiné úspěšná po vyhodnocení prvního kola státní maturity, když se stala nejlepší školou v Libereckém kraji,“ podotkl Radek Cikl.

Na gymnáziu a SŠ pedagogické se učí studijní čtyřletý a osmiletý obor a čtyřletý obor pro učitelky mateřských škol. Podle ředitelky gymnázia Zdeňky Kutínové se zejména budoucí pedagožky podílejí na úspěších školního pěveckého sboru  Gaudea.

Náměstek hejtmana rovněž navštívil Pedagogicko-psychologickou poradnu v Liberci. Poradna funguje od roku 1967, kdy vznikla jako druhé poradenské centrum v tehdejším Československu. V současné době má přes 22 tisíc aktivních spisů klientů.

„Každoročně poradnou projde kolem dvou tisíc klientů z řad předškoláků i školáků základních škol až po středoškoláky, kterých je ale minimum,“ informoval náměstka ředitel poradny Vladimír Píša.

 „Dnes jsem se zaměřil především na kontrolu technického stavu objektů v návaznosti na plánování údržby a musím konstatovat, že všechna zařízení jsou zásluhou ředitelů dobře udržovaná, i když se v budoucnu dalším investicím nevyhneme,“ komentoval návštěvy Radek Cikl.  

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588