Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naučná stezka připomíná zavražděné hajné i vypálenou myslivnu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 11. 2021 15:37
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Život lesníků nebyl nikterak jednoduchý a v řadě případů neskončil právě šťastně. S některými pohnutými lesnickými osudy seznamuje naučná stezka, kterou lze projít v okolí Dětřichova na Frýdlantsku. Stezka měří zhruba 7 kilometrů. Zčásti prochází i lesním terénem, tudíž je potřeba dobře se obout.

„Doporučuji vydat se co nejdříve na Frýdlantsko za krásně podzimně zbarvenými stromy dřív, než opadá listí. Třeba právě do Dětřichova a jeho okolí. A až si okolí Dětřichova projdete, můžete pokračovat třeba několik kilometrů dlouhou alejí do Kunratic,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Putování začíná u kostelní brány před obecním úřadem v Dětřichově, kde cestu ukáže mapka; lze si ji také prohlédnout v telefonu po načtení QR kódu. Výprava to není dvakrát veselá, přibližuje tragédii pěti lidí. O smrt čtyř z nich se přičinil někdo jiný, jen poslední úmrtí bylo v důsledku nehody.

Stezka má celkem šest zastavení. Prvním z nich je Malikův náhrobek: polesného Franze Malika 20. listopadu 1870 v lesích nad Dětřichovem smrtelně postřelili pytláci. Druhou zastávkou je Malá clam-gallasovská obora a třetí Malikův kříž – místo, kde polesného zastřelil pytlák Anton Rieger. Čtvrté zastavení ukazuje skryté skvosty pod Pěticestím.

Na páté zastávce se nalézá pomníček Hubových a kočího Součka. Nadlesní Hub a jeho žena byli zavražděni po konci války z 9. na 10. května 1945 spolu se svou hospodyní za to, že údajně pomáhali prchajícím německým vojákům; kočí Souček zahynul tragicky poblíž při svážení dřeva. Putování končí připomínkou vypálení hájovny nadlesního Huba 18. května 1945. Její torzo jako memento stojí v lese dodnes.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky