Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Návrh ministerské reformy ohrožuje financování regionálního školství

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 02. 2012 12:30

Sdílet článek

 

Asociace krajů České republiky nesouhlasí s návrhem Ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ČR na zásadní změnu ve financování regionálního školství. Z iniciativy jejího předsedy Michala Haška proto společně se Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv vznikla pracovní skupina, která má odstranit největší pochybení tohoto návrhu.

 „Asociace krajů vnímá jako pozitivní, že ministerstvo školství začalo konečně chápat to, na co hejtmani v krajích a starostové v obcích upozorňují již řadu měsíců. Na druhou stranu navrhovaný způsob řešení je zcela v duchu rčení o slonovi v porcelánu a v podobě, v jaké jej pojal ministr školství Dobeš nadělá více škody, než užitku. V případě zavedení by novinka vyvolala nejen u základních a středních škol, ale také u dalších vzdělávacích institucí značné organizační a finanční potíže. V této podobě ho proto musí AKČR jednoznačně odmítnout, ale současně je naším cílem poskytnout jeho autorům odbornou oponenturu a případnou spolupráci na změnách, které povedou ke zlepšení kvality a dostupnosti vzdělání,“ říká Michal Hašek.

Hlavní změna ministerské reformy totiž spočívá v tom, že základní jednotkou pro financování už nebude jako dosud počet žáků ve třídě, ale počet tříd ve škole. Kritikům kromě mnoha dalších připomínek vadí, že způsob tohoto financování není sladěn s jinými zákonnými úpravami týkajícími se kapacit tříd a že změna dosavadního systému není stanovena na začátek školního roku, ale od 1. ledna 2013. Do právních norem není zakotveno například ani právo zřizovatele rozhodnout, zda otevře obor s nedostatečně naplněným počtem přijatých žáků – jinak totiž bude docházet k jejich zadlužování bez možnosti zásahu.

 

„Jeden ze zásadních nedostatků tkví v tom, že návrh nezohledňuje různé průměrné platové stupně pedagogů v jednotlivých školách. V případě stejné naplněnosti tříd ve škole s mladým pedagogickým sborem bude mít škola nadbytek finančních prostředků na platy. Naopak v případě staršího pedagogického sboru budou prostředky chybět. Tento problém navíc nelze řešit ze dne na den,“ doplnil Radek Cikl, náměstek hejtmana LK a předseda pracovní skupiny AKČR..

 

Kraje, města a obce jsou samosprávnými zřizovateli, kteří v žádném případě nemohou přistoupit na eventualitu přímého financování škol od MŠMT, aniž by si při tom zachovali určitý vliv. Zásadně nepřijatelný pro samosprávy je i návrh ministerstva, že některé segmenty bude financovat školám přímo a na jiné oblasti ponechá krajským úřadům pouze část prostředků přímých nákladů.

 

„Takového kočkopsa, který by vedl k destrukci části systému financování regionálního školství, musíme rezolutně odmítnout. Ministerstvo jistě řeší složitý úkol, ale podle našeho názoru se nemůže zbavit odpovědnosti za dopracování návrhu do přijatelné podoby. Bude muset více konzultovat své návrhy před jejich zveřejněním se zástupci samospráv. V neposlední řadě se bude muset více seznámit i s problematikou středních odborných škol, speciálních škol a učebních oborů," dodal Radek Cikl.

 Pracovní skupina Asociace krajů ČR doporučí také při změně dosavadního modelu financování zavedení určitého přechodného období. Náhlá změna by totiž mohla způsobit kolaps celého systému. Nezbytné bude provést také legislativní změny. I z tohoto pohledu požaduje pracovní skupina termín uvedení reformy do praxe od 1. ledna 2013 za nereálný či dokonce ohrožující funkci regionálního školství.

 

Kontakt pro bližší informace:

Bc. Radek Cikl,

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky