Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Největší cyklomaraton s handicapovanými zavítá i do Libereckého kraje

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 07. 2015 12:02
  • Školství
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Unikátní sportovní podnik, Opel handy cyklo maraton 2015, odstartuje v úterý 28. července v pravé poledne v Praze. Celkem 232 zdravých a handicapovaných cyklistů ve smíšených týmech se rozjede okolo České a Slovenské republiky na trase dlouhé 2222 km, které musí urazit za 111 hodin. Závodníci přijedou i do Libereckého kraje, kde je přivítají na dvou průjezdních bodech. Navíc se mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou uskuteční dílčí závod. Záštitu nad projektem převzal za Liberecký kraj radní pro zdravotnictví Petr Tulpa. Cyklisty přijdou pozdravit na jejich cestě i radní pro školství Alena Losová a náměstkyně pro sociální věci Lenka Kadlecová. Přijďte je podpořit také!

Projekt má za cíl sjednotit handicapované spoluobčany s veřejností, ale také lidi s různými druhy postižení mezi sebou. Každý z jednatřiceti týmů je patronem člověka krátce po úrazu nebo nemoci, který se s handicapem teprve učí žít. Letošní třetí ročník nese podtitul: Jedeme v tom všichni!

„Liberecký kraj se mým prostřednictvím přihlásil k této aktivitě, protože tyto iniciativy se podporovat prostě musí a to už jen proto, že si to všichni zúčastnění zaslouží!,“ uvedl Petr Tulpa.

Maraton je postaven jako štafeta týmů. Na trase se střídají jezdci v kategorii čtyř a osmičlenných družstev. Pět dní a čtyři noci se žádný z týmů nezastaví, jede se non-stop. Na trase je dvacet čtyři průjezdních bodů, z většiny tvořené rehabilitačními ústavy, spinálními jednotkami nebo speciálními centry následné pomoci. Týmy si samy plánují trasu, strategii, zásobování, logistiku. Dobrá organizace a příprava je tak půlka úspěchu. Do Liberce mají přijet závodníci odpoledne. V 15:40 hodin je mohou přijít lidé podpořit na kontrolní bod do Jedličkova ústavu, v Lužické ulici nebo v 15:45 hodin do Krajské nemocnice v Liberci. Cíl maratonu je v sobotu 1. srpna opět v Praze, na Ladronce.

Třetí ročník evropsky unikátního projektu je povýšen o tři vložené závody. „Chceme, aby se cyklisti i fanoušci bavili, proto jsme ve spolupráci s našimi partnery připravili speciální prémie,“ říká organizátor Heřman Volf. „Krátce po startu budou týmy závodit na uzavřené silnici mezi Libercem a Jabloncem, na devíti kilometrové Wüstenrot časovce jednotlivců. Horská prémie, jeden kilometr převýšení na patnácti kilometrech trasy, je připravena při výjezdu na vrchol přečerpávací elektrárny ČEZ Dlouhé Stráně v Jeseníkách. A magistrát Ostravy připravil třinácti kilometrovou časovku týmů přímo v centru města se startem a cílem před ostravskou radnicí,“ objasňuje Volf.

Časovka povede od liberecké přehrady Harcov, k přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. První závodníci se objeví na jejím startu před 16:00 hodinou, tedy poté, co projedou kontrolními body. Trasa je rozdělena na 4 úseky, kdy každý ze čtyřčlenného týmu jede jeden úsek. Časovkou musí projet úplně všichni účastníci maratonu.

Na start Opel handy cyklo maratonu 2015 se postaví také řada známých osobností a speciální týmy. Například vyjede Josef Zimovčák, známý český jezdec na vysokém kole, nejúspěšnější český horolezec současnosti Radek Jaroš, vozíčkář, triatlonista a cyklista Michal Šiška a mnozí další.

Na trasu maratonu vyrazí i čtyři unikátní týmy, z nichž dva jsou z Liberecka. První čistě ženský tým Osmikrásky, které poznáte na trase podle růžových dresů a cyklo sukýnek. Tento osmičlenný ženský tým z Liberecka bude mít ve svých řadách i Petru Hurtovou, vozíčkářku, která prodělala 48 operací, protože trpí lámavostí kostí. I přesto je několikanásobnou mistryní ČR v horské cyklistice a Mistryně ČR v silniční cyklistice.

Druhým týmem z Liberecka jsou Skládačky. Parta, která se rozhodla odjet maraton na skládačkách, čímž chtějí dát najevo, že nejde o to být nejrychlejší, ale zvítězit sám nad sebou. Jako jediní navíc jedou za 4 handicapované, kterým rozdělí částku 250 000 Kč.   

Upozornění:

V souvislosti s konáním časovky mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou dojde k omezení provozu na silnici přes Lukášov. Provoz bude po dobu trvání závodu omezený a bude jej řídit Policie ČR a městská policie. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky