Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nejvýznamnější úspěchy žáků v soutěžích ocení kraj finančním darem

17. 09. 2014

Vynikající úspěchy žáků středních i základních škol v celostátních a mezinárodních soutěžích a přehlídkách ve školním roce 2013/2014 rozhodla Rada Libereckého kraje ocenit finančními dary.

„Rozhodli jsme se ocenit 39 nejúspěšnějších žáků, kteří dosáhli na medailová umístění ve znalostních, dovednostních a uměleckých soutěžích. Dokázali své nadání prodat i na té nejvyšší úrovni, za což si jistě zaslouží vedle poděkování za skvělou reprezentaci úrovně krajského školství i malou finanční odměnu. Dary budou žákům předány 12. listopadu na připravovaném tradičním slavnostním setkání s oceněnými v sídle Libereckého kraje,“ poznamenává Alena Losová, radní pro resort školství.

Mezi téměř čtyřicítku oceněných bude rozděleno celkem 66.500 Kč. Největší podíl z částky (7.500 Kč) získá aktuálně již absolvent českolipského gymnázia Tomáš Novotný nejen za své úspěchy v jedné z nejprestižnějších soutěží – Matematické olympiádě, kde na základě svého výsledku v republikovém kole byl nominován jako reprezentant ČR pro mezinárodní kolo v Jihoafrické republice. Odtud si přivezl jako jediný Čech v týmu stříbrnou medaili za řešení matematických úkolů. Za zmínku stojí také úspěchy dalších třech nejhodnotněji obdarovaných (3.000 Kč) – středoškoláků Evy Salačové (Gymnázium a SOŠ pedagogická Liberec) za první místo v Konverzační soutěži v anglickém jazyce, Tomáše Pfohla (Gymnázium a SOŠ pedagogická Liberec) za první místo v soutěži středoškolské odborné činnosti v oboru Geologie a geografie a Vojtěcha Melichara, žáka Základní školy v Oblačné ulici v Liberci, který zvítězil v Soutěži v programování v kategorii Aplikační software – kancelářské aplikace.

Liberecký kraj od roku 2003 oceňuje žáky základních a středních škol Libereckého kraje za reprezentaci v soutěžích, které pro příslušný školní rok vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR jako součást systému práce s talentovanými dětmi a mládeží (jsou to např. matematická, biologická, fyzikální, chemická a zeměpisná olympiáda, soutěž v cizích jazycích, soutěže zručnosti pro učňovskou mládež, soutěže umělecké, atd.). Některé soutěže, především přírodovědného zaměření, mají mezinárodní návaznost.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588