Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nepovolené reklamy podél silnic I. třídy v Libereckém kraji postupně mizí

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 17. 04. 2018 00:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Krajský úřad Libereckého kraje od loňského září vyzval 27 vlastníků k odstranění nepovolených reklam. Těch se podél silnic I. tříd na území kraje nachází celkem 51. Pouze jeden majitel nereagoval, a proto kraj nechal reklamní poutače umístěné ve Starých Splavech zakrýt na vlastní náklady. Odstranění billboardů z ochranných pásem pozemních komunikací vyžaduje novela zákona, která je v platnosti od září loňského roku. Majitelům reklamních ploch z bezpečnostních důvodů nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 50 metrů od silnic I. tříd.

Reklamním poutačem může být podle zákona označena jen provozovna vzdálená nejméně 200 metrů od billboardu a nesmí být zaměnitelná s dopravním značením.

„Odhadujeme, že podél silnic I. tříd v kraji je umístěných asi 150 reklamních poutačů, které nesplňují podmínky novely zákona. Další reklamy jsou buď mimo ochranné pásmo, nebo se nachází v souvisle zastavěném území,“ říká Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy krajského úřadu, který je příslušným úřadem pro silnice I. třídy.

Krajští úředníci zejména na základě podnětů Policie ČR dosud vyzvali 27 vlastníků k odstranění 51 kusů reklam. „Pouze jedné výzvě zahrnující dva kusy reklamy nebylo uposlechnuto, a proto jsme je v souladu se zákonem o pozemních komunikacích nechali zakrýt. Konkrétně se jedná o billboardy v ochranném pásmu silnice I. třídy č. 38 ve Starých Splavech na Českolipsku. V případě, že nebudou odstraněny, dáme je pryč na vlastní náklady a po majiteli budeme peníze vymáhat,“ dodává Jan Čáp s tím, že reklamy byly zakryty v pondělí 16. dubna.

Liberecký kraj se systematicky věnuje odstraňování nepovolených reklam u silnic I. třídy už od roku 2005. Za posledních deset let nechal odstranit zhruba 330 poutačů. Nová reklamní zařízení povoloval zcela výjimečně. Během letošního roku budou úředníci postupně ve výzvách určených majitelům nepovolených reklam pokračovat.

„Problematika reklam u silnic se nově dostala do podmínek programu Státního fondu dopravní infrastruktury, ze kterého letos dostaneme 163 milionů korun. Stát po krajích vyžaduje, aby nepovolovaly reklamy na krajské mosty, pokud se nacházejí nad dálnicemi
a silnicemi I. třídy,“
vysvětluje také Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky