Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nezaměstnanost v Libereckém kraji

06. 01. 2009
[id:7310|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V závěru roku nezaměstnanost v kraji podle očekávání bohužel vzrostla, počet uchazečů stoupl oproti říjnu 557 osob a o téměř tisíc osob oproti stejnému období minulého roku, v současné době hledá v kraji práci více než patnáct tisíc osob.

Meziroční index tedy činí 106,8%. Zatímco počet nezaměstnaných žen se příliš nezměnil, u mužů došlo ke značnému nárůstu. Pro ženy bylo stále ještě dost pracovních příležitostí, například ve znovuotevřeném obchodním a zábavním centru Nisa v Liberci. U mužů se však již naplno projevila situace v průmyslu a ve stavebnictví. Ve stavebnictví se jednak projevuje sezónní útlum, dále však také očekávané snižování investic, způsobené globální i začínající globální krizí.

Nejnižší míru nezaměstnanosti v kraji má okres Jablonec nad Nisou se 6 procenty, nejvyšší Česká Lípa s 6,9 procenty. Celorepublikový průměr nezaměstnanosti byl na konci roku 5,3%.

Přes ne úplně příznivá čísla nemusí být výhled do budoucna negativní. Firmy a zaměstnavatelé v kraji poptávají především pracovní síly v dělnických a řemeslnických profesích, dalším pozitivním faktorem je aktivní zaměstnanecká politika libereckého úřadu práce.

„Jsem člověk, který vzešel z odborů, zaměstnanost a spokojenost obyvatel kraj je pro mě jednou z priorit, možná, že vůbec tou největší. Udělám maximum, aby se situace v kraji zlepšovala“ uvedl nový ekonomický radní Zdeněk Bursa.

„Situace na trhu práce není příznivá, nicméně jsme připraveni nabídnout uchazečům účinnou pomoc například jejich zařazením do projektů financovaných zejména z prostředků EU. Stále probíhají rekvalifikační kurzy, podporujeme vznik nových pracovních míst formou mzdové dotace a poskytujeme finanční pomoc při tzv. samozaměstnávání se prostřednictvím samostatně výdělečné činnosti“ doplnila ředitelka libereckého úřadu práce Kateřina Sadílková.

Důležitým faktorem v rozvoji zaměstnanosti je i směřování Libereckého kraje, především v oblasti školství (vytváření a optimalizace studijních zaměstnavateli požadovaných studijních oborů) a rozvoje infrastruktury.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302