Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Noc divadel vypukne i v Železném Brodě

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 11. 2014 08:38

Sdílet článek

(Zpráva města Železný Brod) - V Libereckém kraji jenom Liberec, Vysoké nad Jizerou a Železný Brod! Letos se poprvé do Noci divadel zapojilo díky iniciativě Studia Hamlet i Městské divadlo Železný Brod. Připraven je na sobotu 15. Listopadu bohatý program od 18. hodiny. Studio Hamlet zde uvede svou druhou hru s názvem Všechna sláva polní tráva. Výběr hry tedy vynikajícím způsobem zapadá do tématu letošního ročníku Noci divadel, což je Rok české hudby. (viz plakát v příloze) 

Noc divadel v České republice pořádá Institut umění – Divadelní ústav Praha. Ten se rozhodl zapojit do mezinárodního projektu European Theatre Night a uspořádat v České republice první ročník Noci divadel v roce 2013. Česká divadelní noc patří svým rozsahem mezi první tři největší akce European Theatre Night.  Více informací naleznete na www.nocdivadel.cz nebo fb.

Iva Chaloupková, vedoucí IKS Železný Brod a členka Studia Hamlet: „V Železném Brodě máme krásné divadlo přímo v budově radnice na náměstí. To jen tak někdo nemá. V divadle je stále živo, od přestavení pro děti a mládež přes představení profesionálních, ale i amatérských divadel a koncertů (především díky spolupráci se zdejší Základní uměleckou školou). Prostory městského divadla využívají zdejší ochotnické soubory, DS Tyl Železný Brod i Studio Hamlet. Tak proč divadlo v Železném Brodě neukázat a nezapojit se do celorepublikové Noci divadel?

Na programu je scénické čtení s hudebním doprovodem z knihy Malý princ. Nocí divadel nás provede Eva Malá, členka Studia Hamlet. Po společném potlesku Noci divadel uvede Studio Hamlet představení Všechna sláva polní tráva, které je velmi volným zpracování hry Viktorie Hradské Commedia Finita. Původní čtyři monology, které jsou výpověďmi čtyř žen, které stály nejblíže slavné operní zpěvačce, jsou nakonec zpracovány v zajímavé divadelní představení v režii Otmara Brancuzského, patrona Studia Hamlet. V divadelním představení uvidíte Ivu Chaloupkovou, Veroniku Langerovou, Zdislavu Bohuslavovou, Helenu Mališovou a Miroslava Lamače. O světla a zvuk se stará Bohumír Hanka, asistentkou režie je Jitka Kievegová, technický pracovník a fotograf: Petr Červa.

Dále následuje představení To jsou dneska lidi – komedie o tom, jak důvtip duševně chorého nakonec pomůže všem lidem v podání DS Tylka Český Brod v režii Daniely Králové.

Po desáté hodiny propukne malý Retrokabaret, na kterém by se měli podílet i samotní diváci a jedno železnobrodské překvapení, možná půlnoční. To vše bude záležet na tom, jak dlouho s námi účastníci brodské Noci divadel vydrží.

Zdislava Bohuslavová: „Hlavně je to vše o tom, aby si Noc divadel užili jak účinkující, tak diváci. Chceme, aby v divadle panovala příjemná, uvolněná atmosféra. Ale předtím, než to ještě vše propukne, mi dovolte poděkovat všem přátelům a známým, kteří nám s Nocí divadel pomohli, bez nich bychom to nezvládli. Poděkování patří samozřejmě Městu Železný Brod za finanční podporu, ale i těm ostatním, firmě ESTRELLA ES-PRESS, Železný Brod, Těpeře, firmě Horáková Vrchlabí, uměleckému kováři a sochaři Davidu Szalayovi, panu faráři Janu Juchovi, Lence Vetlé a mnoha dalším včetně našich rodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky