Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová geologické expozice ve Frýdlantu je přístupná žákům i veřejnosti

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 04. 09. 2015 14:24
  • Školství

Sdílet článek

Stálou venkovní geologickou expozici otevřeli se začátkem září v areálu Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Společnými silami ji připravovali před začátkem školního roku pedagogové a žáci školy. Jejich práci ocenila u příležitosti slavnostního uvedení expozice i radní pro školství Libereckého kraje Alena Losová.

Nové lákadlo pro žáky základních a středních škol vzniklo v areálu školy díky dotačnímu fondu Libereckého kraje programu 8.1 podpora ekologické výchovy a osvěty.

„Geologická expozice je umístěna v areálu. Žáci, ale i návštěvníci mají jedinečnou možnost seznámit se s horninami a geologickými procesy, které v daleké i bližší minulosti budovaly podloží a reliéf Libereckého kraje,“ říká ředitelka školy Alena Dvořáková. Geologická expozice shromažďuje vzorky hornin se stručným popisem, fotografií horniny, informacemi o složení, stáří, vzniku a praktickém využití. Všechny horninové vzorky jsou naleštěny, takže je možné dobře pozorovat minerální složení, textury a struktury hornin. Doprovázena je výkladovou informační tabulí o geologickém vývoji území, výskytu a vzniku hornin.

V těsném sousedství geologické expozice si mohou zájemci prohlédnout i meteorologickou stanici, u které je také tabule s popisem, co vše měří.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky