Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové občanské průkazy se vydávají od 1. 1. 2012 ve dvou variantách

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 02. 2012 13:47

Sdílet článek

 

Od 1. 1. 2012 se vydávají u obecních úřadů obcí s rozšířenou působností nové občanské průkazy (OP).

Nově existují 2 základní typy OP

1)      OP se strojově čitelnými údaji

2)      OP se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem

3)       

Novinkou je podle informaceJaroslavy Ježkové,  vedoucí oddělení matrik a státního občanství,

Správní odbor KÚLK, že OP mohou mít od nového roku také děti do 15 let věku.

„Další novinkou je i ta skutečnost, že si žadatel může určit, zda v jeho novém občanském průkazu bude uveden jeho rodinný stav, či nikoliv.Nejsou již uváděny údaje manžel, manželka a děti,“ uvedla Jaroslava Ježková.

Pro tyto typy OP již není potřeba předkládat hotové fotografie, ale focení probíhá přímo u obecního úřadu obce s rozšířenou působností (OÚORP). Předem se nevyplňuje ani písemná žádost, neboť ji v elektronické podobě připraví úředníci OÚORP.

Více podrobností + poplatky a doba platnosti - viz příloha „OP tabulka “.

 

Nynější platné OP se hromadně nemění! Pokud nedojde ke změně údajů ve stávajícím OP, pak se bude měnit až bude končit jeho platnost (nejdříve 2 měsíce před skončením).K podání žádosti se předkládá vždy původní OP (případně cestovní pas nebo řidičský průkaz nebo potvrzení o ztrátě OP). V případě ztráty nebo odcizení OP se dále předkládá rodný list žadatele a další doklady: např. oddací list, rozhodnutí soudu o rozvodu, o zániku partnerství, úmrtní list, doklad o změně trvalého pobytu a podobně.

 

Další novinkou je to, že si při vyzvednutí hotového OP musí každý žadatel připravit tzv. bezpečnostní osobní kód (BOK = 4 -10místný číselný kód, sloužící k budoucí elektronické  identifikaci při komunikaci s informačními systémy veřejné správy, který při převzetí zadává u OÚORP do tzv. „BOK  terminálu“ a pak si jej musí držitel OP pamatovat.

Více viz příloha „Informace pro občany“.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky