Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nový stipendijní řád zůstane bez výrazných změn

18. 08. 2021

Krajští radní se včera seznámili s aktualizovaným stipendijním řádem pro žáky středních škol na příští školní rok. Obsah dokumentu se oproti předchozím letům výrazně nezměnil, některé pasáže jsou pouze formulačně zpřesněny.

V rámci stipendijního programu Libereckého kraje podporujeme celkem 27 oborů. Jde zejména o ty, které připravují žáky na profese, o něž není takový zájem, ale jež jsou na trhu práce hojně poptávány,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.  

Liberecký kraj bude i nadále vyplácet dva typy stipendií: motivační a prospěchové. Motivační stipendium je určeno žákům a žákyním s pravidelnou docházkou do školy. Jeho výše činí 500 korun měsíčně. Prospěchové stipendium je vypláceno jako benefit žákům a žákyním, kteří dosahují výborných studijních výsledků. Výše prospěchových stipendií je odstupňována podle ročníků následovně: 1. ročník 1.000 korun, 2. ročník 2.000 korun, 3. ročník 3.000 korun, 4. ročník 4.000 korun měsíčně.

„Velice mě těší, že se podařilo navázat spolupráci se zástupci zaměstnavatelů, kteří se na financování stipendijních příspěvků podílí. Regionální agrární rada Libereckého kraje přispívá na stipendia v maturitním oboru agropodnikání a nematuritním oboru zemědělec – farmář. Nadace Preciosa se podílí na kofinancování stipendijních příspěvků v maturitním oboru technologie silikátů,“ dodal Ramzer.

Počet žáků, kteří na motivační či prospěchové stipendium dosáhnou, se rok od roku zvyšuje. Například u prospěchového příspěvku je průměrná úspěšnost čerpání za 2. pololetí školního roku 2020/2021 vyšší o více než 20 % oproti roku 2018 a 2019. Loňský rok poznamenaný pandemií koronaviru nemá vypovídající hodnotu z důvodu uzavření škol.   

Stávající podmínky stipendijního programu Libereckého kraje neznamenají významný zásah do krajského rozpočtu. Liberecký kraj má pro letošní rok na stipendia připraveno celkem 4,5 milionu korun.

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549