Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O investování v Libereckém kraji mají zájem čínské společnosti

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 12. 11. 2015 11:49
  • Ekonomika

Sdílet článek

Liberecký kraj navštívila čínská delegace z provincie Hebei. Její hlavní zájem, na společné schůzce se zástupci politické a podnikatelské sféry, směřoval k navázání dlouhodobější hospodářské spolupráce, k nabídce investičních možností regionálních podnikatelů a firem v Číně, ale i k hledání nových odbytišť pro čínský trh v našem regionu.

Praha se ve dnech 9.-11. listopadu 2015 stala místem jednání v rámci bilaterálních vztahů mezi ČR a Čínskou lidovou republikou (ČLR) a také mezi ČLR a šestnácti zeměmi střední a východní Evropy. Uskutečnil se zde další ročník China Investment Forum, tentokrát na téma Příležitosti a výzvy iniciativy „Nové hedvábné stezky 21. století – One Belt, One Road“.

V rámci tohoto programu navštívila Liberecký kraj čínská delegace z hl. města Shijiazhuang, provincie Hebei, složená z ředitelů společností, průmyslových zón a zástupců samosprávy. Delegaci přijal Marek Pieter, ekonomický náměstek hejtmana, spolu se zástupci hospodářské komory, členy Ekonomické rady Libereckého kraje, ředitelem pivovaru Svijany a ředitelem liberecké Home Credit Areny. V úvodu setkání byly prezentovány zejména ekonomické ukazatele obou regionů a jejich tradiční hospodářská zaměření. V následné panelové diskuzi již byly představeny konkrétní oblasti vzájemné spolupráce mezi oběma regiony a jejich podnikatelskými subjekty. Zájem investorů směřuje především ke strojírenským oborům, textilnímu průmyslu, k výrobě cementu, ale také k přenosu zkušeností v oblasti přípravy velkých sportovních událostí s mezinárodním přesahem, neboť právě Čína bude pořadatelem zimních olympijských her v roce 2022. Během jednání byla předložena i nabídka na první spolupráci v oblasti druhotného zpracování odpadu při těžbě ve výši 1,5 mil. USD.

„Přes značnou vzdálenost obou regionů a rozdílné kultury se budeme snažit nabídnout společnostem v našem regionu partnera pro případnou spolupráci, která již v několika konkrétních firmách u nás funguje. Zahraniční investice či nové trhy mohou poskytnout další příležitosti rozvoje našich firem a tím i například rozšířit zaměstnanost a pozvednout tržní sílu v regionu.“ konstatoval závěrem Marek Pieter.  

Město Shijiazhuang je důležité ekonomické centrum a hlavní město čínské provincie Hebei, která leží na severovýchodě Čínské lidové republiky. V zemi patří mezi 15 nejdůležitějších měst dle hospodářského výsledku. Na rozloze 18 tis. km2 žije 10 milionů obyvatel, regionální HDP činí 500 bil. USD s ročním nárůstem +7,9 %. Nosným výrobním odvětvím je kromě elektrotechniky či textilií i farmaceutický průmysl.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky