Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O Jizerskou magistrálu pro pěší se postará Střevlik

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6158|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jizerská magistrála pro pěší turistiku začíná u turistického hraničního přechodu Jizerka - Orle a končí v silničním sedle Albrechtice u Frýdlantu. Celková upravovaná délka je 42,34 km. Projekt optimalizuje páteřní trasy pro pěší turisty v centrální hřebenové části CHKO Jizerské hory. Magistrála vede, až na výjimky, po stávajících značených turistických cestách a pěšinách.

„Úpravy zajišťují bezpečný průchod pro pěší turisty se  základním komfortem a převážně s vyloučením cykloturistů,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Antonín Schäfer.

Projekt byl realizován od září 2005 do září 2007. Rada kraje na svém 12. zasedání dne 23. 10. 2007 vzala na vědomí zprávu o ukončení realizace projektu „Jizerská magistrála pro pěší turistiku“, financovaného v rámci Programu iniciativy Společenství INTERREG IIIA.

Nyní je Jizerská magistrála pro pěší turistiku zařazena do majetku Libereckého kraje a je evidována jako stavba. Stavba byla uskutečněna na pozemcích, které nejsou ve vlastnictví Libereckého kraje, ale podle podmínek přiznání dotace z projektu INTRREG IIIA musí být tento majetek nejméně po dobu 5-ti let ve vlastnictví Libereckého kraje. Evidencí a správou majetku byl pověřen odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Tento odbor však nemá jak odborné, tak i personální možnosti spravovat výše uvedený majetek.

„Z tohoto důvodu je navrhováno svěření majetku v účetní hodnotě 17.745.461,30 Kč do správy příspěvkové organizace Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje. Organizace bude zajišťovat pravidelnou kontrolu a údržbu trasy ve spolupráci s dodavatelem projektu  - firmou TAXUS s.r.o. z Rychnova u Jablonce nad Nisou,“ vysvětlil náměstek hejtmana Radim Zika s tím, že se jedná například o mostky a lávky přes vodoteče, zpevnění cest a pěšin v kombinaci s odvodněním, haťové chodníky, schody, pozvolné stupně, retardéry k částečné eliminaci vjezdu cykloturistů, vybavovací předměty - lavičky, místa pro občerstvení a značení - rozcestníky, info tabule či mapy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky