Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občanská půjčovna skončila na ZŠ v Turnově, která kupodivu slaví výročí založení dívčí školy

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 10. 2014 16:52
  • Školství

Sdílet článek

Žáci osmých a devátých tříd Základní školy 28. října v Turnově se zúčastnili poslední besedy s hejtmanem LK Martinem Půtou v rámci projektu Občanská půjčovna Europe Direct, který připravila Liberecká občanská společnost.  

Žáci 8. A, 9. B a 9. C zaplnili celou odbornou učebnu a po krátkém úvodním slově o kompetencích hejtmana, rady a zastupitelstva kraje, jeho fungování a financování si jej po počátečních rozpacích „pořádně“ vypůjčili.

Na přetřes přišlo již tradičně na obdobných besedách financování sportu, kulturních akcí nebo třeba plat hejtmana. Jedna z žákyň se zeptala, jak se Martin Půta stal hejtmanem, další co dělal předtím, než se stal starostou atd.

Hodně se hovořilo o obchvatu Turnova, zda čtyřproudá dálnice nebo střídavě dva až tři pruhy, o stavbě sportovního areálu Maškovka, a hlavně o přijímacích zkouškách na střední školy.

Hejtman zvídavé žáky ujistil, že kraj nebude stavbu turnovského sportovního areálu financovat, že jde o záležitost města, (přítomný ředitel školy Jaromír Frič, rovněž městský zastupitel, ale prozradil,  že město oněch potřebných 90 miliónů Kč na stavbu má). Hejtman také potvrdil,  že je také pro dva až tři pruhy na dálnici R35 z Turnova do Jičína, a prozradil, že berte plat ve výši 83 tisíc Kč hrubého.

Hejtmani jsou placeni podle počtu obyvatel v kraji a Liberecký je druhý nejmenší,“ připomněl hejtman s tím, že podle zákonem schválených tabulek to je cca 53 tisíc Kč čistého, a obdobně jsou na tom i „tabulkoví“ náměstci a radní,“ prozradil upřímně Martin Půta.

„A přijímací zkoušky na gymnázia budou v našem kraji stejné, jako vloni,, čili zatím je nijak nezpřísňujeme, ale určité znalosti musejí zájemci přece jen prokázat. Jinak řečeno, je dobré se na přijímačky připravit, tedy se učit,“ doplnil s úsměvem.

Původně naplánovaná pětačtyřicetiminutová diskuse se protáhla na hodinu a půl i díky „moderátorce“ Zuzaně Korfové, učitelce OV, která žáky podporovala v otázkách.

„Byl jsem velmi překvapen zájmem žáků o dění ve městě, a také mě potěšili dotazy, na které není tak jednoduché odpovědět, třeba jak je to s legislativní iniciativou krajů nebo jak můžeme ovlivňovat práci vlády a poslanců,“ chválil žáky Martin Půta.

Ředitel školy Jaromír Frič připomněl stručně historii původně dívčí školy, Budova byla 28. října 1934 v této podobě, jak ji známe dnes, slavnostně otevřena. Ve školním roce 1934-35 bylo ve škole 21 tříd a navštěvovaly ji 803 žákyně.

„Od roku 2004 je škola naplněna na 100 % naší kapacity - 600 žáků,“ s tím, že je nyní největší základní školou v Turnově, a pozval hejtmana na oslavy, které se uskuteční 1. listopadu od 13 hodin (viz pozvánka níže).

Po krátké prohlídce školy, která právě oslaví 80. výročí „svého“ založení (dívčí školy), vyzkoušel hejtman kvalitu školní jídelny - na holandském řízku si pochutnal, a pokračoval ve svém denním programu – natáčel rozhovor v Rádiu RCL.

Překvapivá byla na závěr informace Jakuba Horáčka z LOS, jednoho z organizátorů besed, že hejtmanova „půjčovna“ byla derniérou projektu.

„Občanská půjčovna, měla za hlavní smysl přiblížit žákům základních a středních škol osobnosti, které se nějakým způsobem podílejí na veřejném životě. Hejtman Martin Půta patřil k „nejpůjčovanějším“, tedy nejžádanějším osobnostem k diskusím,“ řekl Horáček s tím, že

hejtman již 5. 6. 2013 navštívil Gymnázium F. X. Šaldy, poté besedoval se žáky ZŠ Doctrína nebo Gymnázia Jeronýmova v Liberci jako jeden z osmi členů „Půjčovny“.

Školy mohly školy požádat o besedu také s aktivisty - Antonínem Ferdanem a Monikou Schweidlerovou, politiky - Kamilem Janem Svobodou a Jaromírem Baxou, úředníky - Jaromírem Beranem a Terezou Šímovou, a novinářem  Davidem Hamrem,“ doplnil organizátor s tím, že zájem o další osobnosti již nebyl tak velký.

„Liberecká občanská společnost chtěla původně projekt „Občanské půjčovny“ rozšířit do dalších krajů, když  fungoval pouze v Libereckém kraji, ale touto besedou  jsme projekt zakončili,“ uzavřel Jakub Horáček.

 

POZVÁNKA - Základní škola, ul. 28. října, zve srdečně absolventy, rodiče žáků, přátele školy i všechny ostatní na oslavy 80. výročí založení „dívčí“ školy v Turnově.

Oslavy začnou již v pátek dopoledne 31. října pro žáky naší školy a partnerské školy z Jawora, kdy se uskuteční vypouštění balónků a turnaje ve fotbale a florbale.

Pro ostatní budou oslavy zahájeny v sobotu 1. listopadu 2014 ve 1300 hodin.

Sobotní program:

13 00 hodin – zahájení, vystoupení žáků 1. a 2. stupně (pásmo o historii školy)

14 00 hodin – vystoupení Dramatického kroužku + flétny + kytary

15 00 hodin – opakování programu v opačném pořadí

Po celé odpoledne možnost prohlídky školy, občerstvení, zakoupení pamětního almanachu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky