Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj - Rozhled ze střechy „výzkumáku“

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8102|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Méně známé místo pro pohled na město, Jizerské hory či Ještěd je takřka ve středu Liberce. Z výšky 78 metrů se lze pokochat pohledem do dálky i hloubky, neboť výhled není rušen vzrostlými stromy. Přijďte si to vyzkoušet na vlastní oči.

Budova, v níž dnes sídlí Liberecký kraj, byla postavena v letech 1967–1976 pro potřeby Státního výzkumného ústavu textilního a Výzkumného ústavu textilní technologie. Dům je se svými 21 podlažími nejvyšší budovou v Liberci a je i po letech jeho nepřehlédnutelnou dominantou. Autorem

budovy je architekt Zdeněk Plesník, v té době projektant „gottwaldovského“ Centroprojektu vzešlého z Baťova odboru výstavby. Tento odbor vyprojektoval mimo jiné proslulou správní budovu firmy Baťa, takzvanou „Jednadvacítku“. Ačkoli obě stavby vznikaly v různých režimech a pod různými projektanty, nesou celou řadu společných rysů. Kupříkladu využití páternosteru, který v Liberci vyjíždí dokonce o jedno patro výše než ve Zlíně, nebo osazení kolejnice na střešní terasu, která slouží k zavěšení pojízdné lávky na čištění fasády.

Součástí původního Plesníkova návrhu byl most v podobě obdélníkové piazzety, který by umožňoval důstojný vstup do budovy. Tento problém není vyřešen dodnes.

V době svého vzniku byl tento dům jedním z mála výškových objektů. Výrazným prvkem fasády je použití vkládaných parapetů, které opticky zdvojnásobují výšku domu. 

Poslední dubnové pondělí roku 2007 se návštěvníkům představil nově zrekonstruovaný vestibul a

vstupní hala budovy, v níž sídlí Liberecký kraj. Jedná se o poslední část rozsáhlých a několikaletých úprav objektu kraje. Rekonstrukce výškové budovy pro sídlo Libereckého kraje byla zahájena v roce 1999 a ukončena v roce 2000.

Terasa v 17. patře je pro veřejnost otevřena  27. května (Den otevřených dveří KÚLK spojený s Dětským dnem od 10 do 17 hodin) a dále pak od 1. června, vždy v pondělí – pátek 10. – 14. hod, prohlídka  každou půlhodinu, kromě 12. hodiny. Větší výpravy se mohou přihlásit předem na Kontaktním centru KÚLK. tel. 485 226 111. Vstup je zdarma. Jiří Langer

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky