Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj - rozhledny

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8104|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nejunikátnější soustavu kamenných a železných rozhleden naleznete v Libereckém kraji, většinu z nich v Jizerských horách. Budu tvrdit, že takový počet „umělých“ výhledů na krajinu nemá v České republice, a možná ani ve světě, obdoby. Jinak řečeno – největší koncentrace rozhleden na metr čtverečný je v Libereckém kraji.

Většina rozhleden či vyhlídkových věží byla postavena na přelomu 19. a 20. století, ale máme už příklady, že další vznikly na počátku století  21.  A chystají se další, moderní a neotřelé stavby - inu, krásné nové cíle turistů. Jen naznačím - chystají se výstavby vyhlídkových věží v Osečné v Podještědí i v Heřmanicích u Frýdlantu.

Netradiční jsou pohledy ze skokanského můstku v Lomnici n. P. a také – z terasy nejvyšší budovy v Liberci – budovy Krajského úřadu LK v ulici U Jezu.

"Z příběhů o stavbách rozhleden na nás dýchne zapomenutý fortel našich předků. No není to úžasné - nejstarší železná rozhledna v Čechách se stavěla celých sedmnáct dnů,“ říká Luděk Munzar v pořadu o rozhlednách nazvaném  "Rozhlédni se člověče". Zdá se, že fortel rozhleden se v našem kraji ujal a naši předci mají následovníky. Díky za to!,

 

Kolik je v kraji rozhleden či vyhlídkových věží? Toť otázka!

 

Mobily zavřely rozhlednu na Špičáku u České Lípy

Hora Špičák (460 m) se nachází na severním okraji města Česká Lípa v Libereckém kraji. Od roku 1884 stojí na jeho vrcholku cihlová rozhledna, jež je dnes z důvodu umístění telekomunikačních technologických zařízení pro návštěvníky uzavřená.

Železná Slovanka u Lučan nad Nisou se drží

Jizerskohorský vrch Slovanka (dříve Seibtův vrch) je místem, kde v nadmořské výšce 820 metrů stojí naše nejstarší železná rozhledna. K její výstavbě v roce 1887 spojily síly tři sekce Horského spolku, aby vystavěly tuto unikátní, bezmála 5,5 tuny vážící stavbu. Jednotlivé kovové díly byly dovezeny až z Vídně, kde věž stála na Světové výstavě. Plošiny ve výšce 14 metrů nad zemí, kam vede 56 litinových schodů, máte Jizerské hory jako na dlani, na jihu je vidět Jablonec nad Nisou a na západě pod hradbou Ještědského hřbetu Liberec. Přístup je volný.

Nejhezčí rozhlednou je Štěpánka u Příchovic

Snad nejhezčí rozhlednu, v celé České republice  nalezneme na pomezí Krkonoš a Jizerských hor na kopci Hvězda (958 m. n. m.) u obce Příchovice u Kořenova. Turistům je známa jako Štěpánka, 24 metrů vysoká věž . Na vyhlídkový ochoz ve výši 21 metrů nad zemí vede 81 schodů a za příznivého počasí lze odtud vidět vrcholky Jizerských hor, Krkonoš, Lužických hor, Českého Středohoří, Bezděz, Říp, Kozákov atd.



Rozhledna Kopanina potřebuje nutně nový kabát

Rozhledna nabízí vynikající výhled na Český ráj – oblast Hrubé skály, zříceninu Trosky a město Turnov. Směrem na západ dominuje hora Ještěd, na severu pak

černostudniční hřeben s rozhlednou a dále Krkonoše a na východě majestátní hora Kozákov. V údolí pod námi je hezky vidět věž zříceniny hradu Frýdštejn. Na rozhlednu vede 94 schodů, celkem 11 dřevěných a 79 kovových.  Žel, je na ní vidět hlodání zubu času, když byla postavena v roce 1894, zejména  praskají cihly a padají betonové límce, zatím však je v provozu.

Není-li rozhledna otevřena, je možno si klíč k ní vyzvednout v obci Kopanina, čp. 2 - rodina Janků (platí se vstupné 10 Kč a záloha 100 Kč za klíč; stav 11. 4. 2009).

Liberecká výšina pláče nad výdělkem

Neobvyklá stavba nad městem Liberec vznikla v letech 1900 – 1901, kdy zdejší továrník Heinrich Liebieg pověřil architekta Josefa Smitze vypracováním projektu na stavbu, která by v sobě zahrnula restauraci a rozhlednu.  V současné době, když se zde vystřídala řada majitelů, kteří zatím jen slibovali rekonstrukci,  se lze podívat jen zvenku. Stavba, kdysi vyhlášená restaurace,  je v dezolátním stavu.

Vyhlídková věž restaurace Lidové sady v Liberci slouží dál lidu

Dominantou stavby je samozřejmě 35 metrů vysoká věž (se 155 schody), jejíž vrchol zdobí hrázděná vyhlídková nástavba s devíti okny a je přístupná celoročně. Možná, že je to jediná rozhledna v republice, ze které je vidět rovnou do liberecké zoo.

Věž Černá studnice je přístupná, restaurace nikoliv

Chata s rozhlednou na Černé Studnici (865 m) v Jizerských horách je oblíbeným místem návštěv a výletů.  Na vyhlídku ve výšce 21 metrů vede 91 schodů. Rozhledna je přístupná a skýtá překrásný rozhled do kraje. Vidíme z ní rozhlednu na Bramberku, Slovanku, Tanvaldský Špičák, Jablonec n. N., Liberec, Smržovku, severovýchodní část Jizerských hor, Ralsko, Bezděz, Trosky, Kozákov, rybníky Českodubska, Železnobrodsko a při dobré viditelnosti i část Krkonoš.  Chata  však řadu let nefunguje.

Rozhledna Petřín není jen v Praze

Na Petřín nemusíte vystoupat nejen v Praze, ale i v Jablonci nad Nisou. Petřínem je zde nazvána výletní restaurace s 20m vysokou vyhlídkovou věží. Restaurace funguje dobře.




Frýdlantská rozhledna dá nakouknout do Polska

Věž 21 metrů vysoké rozhledny z tvrdě pálených cihel a žulových kvádrů, byla postavena v roce 1906,  opravena a znovu otevřena pak v roce 1982. Viditelnost z věže je nyní poněkud menší, ale přesto stojí zato vystoupat po sto žulových schodech do podlažního plata a rozhlédnout se po části Jizerských hor, po městě založeném  roku 1278 s hradem a zámkem. A jako bonus lze na východní straně pozorovat práce v povrchových uhelných dolech v sousední Polské republice.




Na Královku lze vystoupat jako na Mount Blanc

Turistická chata s rozhlednou na Královce (859 metrů) leží v Jizerských horách  na vrchu dříve zvaném Nekras. Z výšky 20,5 metrů, kam vede 104 schodů, je výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Polsko i Německo, Český ráj, Ještěd a Jablonec nad Nisou. Na Královce také vznikl tradiční „Třívěžový pochod“, což je 11 km dlouhá turistická trasa vedoucí po rozhlednách od Královky přes Slovanku na Bramberk. Královka je také spojována s novou sportovně-recesistickou akcí „Výstup na Mount Blanc“. Jejím smyslem je kolektivně dosáhnout co největšího celkového převýšení při jednom i opakovaném zdolání rozhledny. P. S.: Mount Blanc (též Monte Bianco) je se svými 4807 metry nad mořem nejvyšší horou Alp.

Tanvaldský Špičák raději na vlastní nohy a oči

Vypravíte-li se na výlet do Jizerských hor a konkrétně do oblasti Tanvaldu a okolí, navrhuji navštívit rozhlednu s horskou chatou na 809 metrů vysokém Špičáku. Lze samozřejmě díky kameře na ochozu rozhledny v rámci pořadu Panorama na ČT2 vyhlížet ze Špičáku a být přitom doma na kanapi u televizní obrazovky, ale vystoupat po vlastních nohách po 101 schodech a kochat se rozhledem na vlastní oči, to je teprve ono!
Hora Tábor je také  u Lomnice nad Popelkou

Západně od městečka Lomnice nad Popelkou se nachází vrch Tábor (678 m). Důvod pojmenování  je stejný, jako v tom Jihočeském. Za husitů se tu srocoval lid. Výška rozhledny, která  patří soukromníkovi, který ji zachránil před zbouráním, činí 35 metrů a na vyhlídkový ochoz v 26 metrech nad zemí vede 145 schodů.

Rozhledna Bramberk je k vidění jen zdálky

Celkem 21 metrů vysoká rozhledna z žulových kvádrů byla slavnostně zpřístupněna 16. června 1912. Na její ochoz ve výšce 18,5 metrů vede 96 schodů. Zatím je nelze vyšlapat, neboť majitelé objektu i okolních pozemků jsou v konkurzu.

Rozhledna na Proseči po požáru stále stojí, ale zavřená

Současná kamenná rozhledna na Prosečském hřebenu východně od Liberce je historicky třetí stavbou tohoto druhu na tomto místě (586 m), ale nedaří se jí.  3. července 2003 byla přilehlá restaurace úmyslně zapálena a z velké části vyhořela. Rozhledna je nepřístupná.

Z rozhledny na  Kozákově je vidět nejméně třetina Čech

Hora Kozákov se svou nadmořskou výškou 743 metrů tvoří významnou dominantu východních Čech umožňující výhled téměř na třetinu Čech. Tento výhled navíc od roku 1995 umocňuje nová víceúčelová věž. Vyhlídkový ochoz se po zdolání 120 schodů nachází ve výšce 24 metrů (samotná věž měří 48 metrů) a nabízí skvělý pohled na Krkonoše, Jizerské hory, České Středohoří, Český ráj či Orlické hory.

Rozhlednu na Dubecku u Mírové pod Kozákovem postavil mobilní operátor

Novou rozhlednou otevřenou v roce 2002 je 50m vysoká věž u Mírové pod Kozákovem na kopci Dubecko (399 m. n. m.). Stavba je společnosti Eurotel, která usilovala o pokrytí přilehlé oblasti svým signálem pro mobilní telefony. Klíč ke vstupu na rozhlednu je možné vypůjčit proti dokladu totožnosti v sousedním domku u pana Stanislava Bořila na Dubecku čp. 5 nebo na OÚ v Mírové. Na rozhlednu mají přístup děti do 15-ti let pouze v doprovodu rodičů a na rozhledně může být současně pouze 16 lidí. Vstup je pouze na vlastní nebezpečí.


Na Čihadle je nejnižší vyhlídková věž v kraji, a asi i na světě

Vrcholové rašeliniště „Na Čihadle“ je známou přírodní rezervací Jizerských hor nacházející se 980 metrů nad mořem v sedle mezi Smědavskou horou a Černou horou v Jizerských horách. Vyhlídkovou věž o výšce cca 4 metrů zde v roce 2000 v rámci programu „Stabilizace rašelinišť náhorní plošiny Jizerských hor Na Čihadle, Na Kneipě a U Posedu“ zbudovala Společnost pro Jizerské hory a Správa CHKO Jizerské hory. Patrová trámová konstrukce se 16-ti schody nabízí výhledy především na rašeliniště.

Na Smrku je kovová rozhledna s výhledem na Říp, výstup zdarma

Významná dominanta frýdlantského výběžku – hora Smrk (dříve Tafelfichte) – přitahovala pozornost již od samých počátků turistického hnutí v Čechách. Vždyť také výhled z 1124 metrů vysoké hraniční hory patřil k nejhezčím široko daleko. Kovová rozhledna je 23 metrů vysoká, je volné přístupná, má dvě patra a útulnu cca pro 25 lidí - místo, kam se lidé ukryjí před nepřízní počasí.  Rozhledna poslouží také polským turistům - přímo na Smrku totiž stojí hraniční přechod. Z ochozu rozhledny, který je ve výšce 18 metrů (vede sem 91 schodů), je za dobrého počasí vidět do okruhu 150 kilometrů. Kromě Jizerských hor výletníci spatří Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz, a dokonce Říp. Otevře se jim i výhled do Polska.

Věž Rašovku pokřtila Marcela Augustová i ředitel pivovaru

Výletní restaurace V Trnčí s dvacetimetrovou vyhlídkovou věží je novou dominantou osady Rašovka (12 trvale bydlících obyvatel) u Šimonovic nedaleko Liberce. Objekt v nadmořské výšce 610 metrů stavěl od léta 2005 liberecký podnikatel Josef Lank na místě bývalé stejnojmenné restaurace, Provoz rozhledny, kterou pokřtili 4 kmotři  - populární moderátorka televizních zpráv Marcela Augustová, šimonovický starosta Jan Čihák, bývalý ředitel Pivovaru Svijany František Horák a primář neurochirurgického oddělení Krajské nemocnice v Liberci MUDr. Petr Suchomel,  a restaurace byl zahájen 10. června 2006.

Rozhledna Nisanka u Nové Vsi nad Nisou je zároveň vysílač

Další přírůstek do rodiny jizerskohorských rozhleden byl zaznamenán v roce 2006. Nedaleko obce Nová Ves nad Nisou na návrší Jizerka (670 m), začal v září 2005 vyrůstat dlouho plánovaný vysílač pro přenos signálu mobilního operátora T-Mobile. Celkem 32 metrů vysoká věž byla po dohodě s obcí rozšířena o schodiště a vyhlídkový ochoz pro turisty ve výšce 24 metrů nad zemí. Dostupný je po 126 schodech.


Ještěd není rozhledna, ale je odtud dobře vidět

Ještěd, to je vrchol a dominanta Liberecka, kterou snad ani není třeba představovat.  Hotel je nasvícen, takže i v noci je tu zajímavá podívaná ze spodu i z ochozu. I přesto, že  stavba má k rozhledně daleko, nemůžeme ji pro milovníky krásných výhledů  vynechat.

Z rozhledny  na vrchu Žalý je občas vidět až do Prahy

V Krkonoších se jediná kamenná rozhledna nachází na vrcholu Žalý. Díky relativně velké nadmořské výšce (1 019 m n. m.) je z jejího vrcholu neomezený kruhový výhled, který je označován za jeden z nejlepších v Čechách. Jsou odtud vidět nejen Krkonoše, ale i celé široké okolí, a za dobré viditelnosti dokonce i vrcholky pražských věží.

Na Allainovu věž se lezlo po žebříku

Vydáte-li se cestou po modře značené turistické trase z hory Tábor směrem na Cidlinu, potkáte vedle lesní cesty další stavbu, která původně také sloužila jako rozhledna V současné době je bohužel Allainova věž, chátrající neobvyklá kamenná stavba kruhového půdorysu, kvůli svému zuboženému stavu zcela nepřístupná. Za zmínku v našem výčtu pěkných vyhlídkových staveb však stojí. Vybudována byla v roce 1862 a její novogotickou podobu jí vtiskl stavitel Pravot. Za jejím netradičním vzhledem stojí možná použitý stavební materiál – pískovcové kvádry – nebo k onomu tajemnému vzezření přispívá fakt, že objekt nemá žádná okna. Věž je vysoká pouhých 13 m.

Je libo vystoupat na hrad,  na skokanský můstek, na terasu nebo na skálu?

V Libereckém kraji soutěží s rozhlednami o přízeň turistů chtějících vidět do dáli ještě skalní vyhlídky (třeba v Hruboskalsku a Prachovských skalách). Šanci mají  také hrady - například od roku 2003 je zpřístupněna po novém schodišti věž hradu Frýdštějn.(Skalní hrad Frýdštejn patří mezi architektonicky nejzajímavější památky na Jablonecku. Nachází se asi 3 kilometry od Malé Skály a lze jej navštívit od května až do září každý den mimo pondělí. Prohlídka probíhá bez průvodce. Dominantou zříceniny hradu je 15 metrů vysoká válcová věž s devíti metry v průměru. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 mohou návštěvníci nyní vystoupat až na vrchol věže.)

Zvysoka je občas vidět i ze skokanského můstku nebo i „obyčejného“ domu. 

Ojedinělou vyhlídku nabízí třeba město Lomnice přímo z vrcholu skokanského můstku K-70. Účel speciální sportovní stavby, která se stala Stavbou roku LK 2007, skokanského můstku, byl rozšířen na veřejně volně přístupnou rozhlednu. Ochoz věže se nachází ve výšce 28 metrů, jeho obvod činí 45 metrů. Výseč výhledu nabízí Český ráj, Ještěd, celé Jizerské hory a Krkonoše).

Na terasu nejvyššího domu v Liberci jede pater noster

Originalitou pozadu nezůstává také Krajský úřad LK v Liberci. Pohled z výšky 78 metrů nad městem je úchvatný, nerušený žádnými stromy či, stožáry. Na terasu v 17. patře jede pater noster (viz medailonek) a také letos v době od 27. května do 30 září bude vstup možný a zdarma. No, není to v tom Libereckém kraji, co se týká rozhledu a nadhledu  nádhera?

Není to jistě dokonalý výčet rozhleden a vyhlídkových věží, třeba chybí věž liberecké radnice a dalších měst, ale výběr více než 25 tipů na výlet do výšek a dálek v České republice nenajdete. A to je Liberecký kraj druhý nejmenší ve státě. Tak vzhůru nahoru!

 Jiří Langer

 

P. S. Kdo je nedočkavý, nebo má málo času, může všechny rozhledny navštívit během několik dní  Za jeden den jich lze stihnout i deset najednou. Je to ověřeno, vyzkoušejte!

 

Tip na cyklovýlet po deseti  nejen jizerskohorských  rozhlednách – 100 km.

Ještěd - Prosečská rozhledna u Liberce  -  Královka v Bedřichově či Janově n. N. - Slovanka,  Bramberk -  Tanvaldský Špičák -  Štěpánka – Černá studnice – Kopanina – Petřín v Jablonci n. N.

A když přidáte Rašovku, terasu KÚLK, rozhlednu  v Lidových sadech,  věž liberecké radnice  a Libereckou výšinu, jste na kulaté patnáctce. Tak ať vám to šlape! (jl)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky