Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oblastní galerie v Liberci představuje Souznění Zdenky Marie Novákové

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 12. 2022 10:24

Sdílet článek

Je možné zachytit hudební vnímání a následné pocity na plátno? Dokážeme překročit hranice obraznosti a prozkoumat jiné dimenze myšlení a vlastní existence? Na tyto a další otázky hledá odpovědi nová výstava rodačky z Jičína Zdenky Marie Novákové v Oblastní galerii Liberec s názvem Souznění, která se veřejnosti otevře 9. prosince 2022.

Zdenka Marie Nováková absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze a zároveň soukromě studovala malbu. Od absolutoria pracovala souběžně v obou oborech. Důležitou roli hrála v jejím životě již od dětských let hudba a tanec, jimž se také aktivně věnovala. Charakter hudby jako přesný protipól k technickému zaměření architektury poskytl umělkyni způsob k vyjádření a procítění svých emocí.

Svá díla prezentovala na padesáti samostatných výstavách a účastnila se desítek výstav kolektivních, přičemž získala ocenění i v mezinárodních malířských soutěžích. Na pražské AVU působila jako pedagog a na základě odborných publikací zde byla roku 1981 jmenována jako první žena v dějinách AVU docentkou. Do povědomí odborné veřejnosti v oblasti architektury se zapsala realizací souboru budov zahraničního obchodu Chemapol-Investa v Praze 10 nebo jako autorka proměny interiéru Rotundy sv. Jiří na hoře Říp na Památník českého státu.

Za projekt a realizaci interiéru přesunutého gotického chrámu v Mostě získala dvě mezinárodní uznání a domácí cenu Ministra kultury ČSR. V roce 2018 jí byla udělena Cena Joži Plečnika za celoživotní přínos české architektuře. „Výstavou připomínáme malířku, která je celoživotně spjatá s regionem, její práce však dosahuje celorepublikového renomé. Jako architektka výrazně proslula v zahraničí, ale i její obrazy jsou zastoupeny nejen v českých veřejných sbírkách, ale také ve významných sbírkách zahraničních,“ vysvětluje Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana a radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Díla ve výstavě Souznění, balancující na hranici poetické abstrakce a konkrétnosti, se vyznačují intuitivním a uvolněným zacházením s barvou. Tímto unikátním přístupem k vrstvení a volnému stékání barev se malířka přibližuje k samotnému principu utváření přírody, přičemž používá rytmy a barvy k dosažení harmonického celku. Nápaditě, a přitom citlivě uplatňuje řadu dokonale zvládnutých malířských technik, kterými umocňuje fantaskní emotičnost svých pláten. Přímá interpretace nálady naznačené hudební skladbou představuje autorčin velmi osobní náhled.

„Vše v tvorbě Zdenky Marie Novákové směřuje k souznění mezi hudbou, malbou a přírodou. K souznění kompozice a barev. K souznění pocitů a prožitků vlastních i cizích. K nalezení harmonie či vyrovnanosti v několika rovinách. Hudba prostupuje přírodou a příroda prostupuje hudbou,“ dodala kurátorka výstavy Johana Kabíčková.

Obrazy Zdenky Marie Novákové jsou nabité silnými emocemi, v konečném výsledku však návštěvníkovi evokují něco velmi uklidňujícího a půvabného, vyzařují tichou a niternou energii a hluboký vnitřní klid.

Výstava je umístěna v sále 2. nadzemního podlaží a potrvá do 2. dubna 2023.

TZ: Oblastní galerie Liberec

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky