Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Odborné školy obdrží další finanční prostředky na zatraktivnění svých oborů vzdělávání

30. 11. 2011

 

Plně souladu s dlouhodobě prosazovanou podporou odborného vzdělávání schválila Rada Libereckého kraje na svém jednání dne 29. 11. 2011 poskytnutí dotací vybraným školám. Ty je využijí k nákupu učebních pomůcek nebo na opravy a údržbu odborných učeben a dílen.

 

Liberecký kraj dlouhodobě podporuje odborné vzdělávání zejména v technických oborech, a to zejména realizací kampaně TECHyes. Jedním z jejích pilířů je poskytování stipendií žákům, kteří se na profesní život připravují ve vybraných oborech. Na tato stipendia již školy obdržely mimořádné finanční prostředky z rozpočtu Libereckého kraje. Při výběru stipendijních oborů spolupracuje kraj se zástupci podnikatelské sféry, úřady práce i dalšími sociálními partnery. Stipendijně jsou podporovány obory, jejichž absolventi jsou trhem práce významně poptáváni a zároveň o ně není velký zájem mezi žáky základních škol.

 

Stipendia se osvědčila. Žáků ve vybraných oborech meziročně neubývá. Kraj nyní přistoupil k dalšímu kroku, který zvýší motivaci dětí vzdělávat se v technických povoláních a zároveň pomůže zvýšit úroveň vzdělávání.

 

„Samotná stipendia nejsou všespasitelná. Snažíme se proto průběžným zlepšováním podmínek zatraktivnit odborné vzdělávání. I to je jedním z důvodů, proč resort školství navrhl, aby školy poskytující vzdělávání ve stipendijně podporovaných oborech obdržely dotaci, která bude účelově vázána na nákup nových pomůcek nebo na opravu a údržbu zázemí pro odborné vzdělávání. Rada kraje tento návrh schválila a nyní bude záměr předložen Zastupitelstvu kraje k rozhodnutí“ uvádí Radek Cikl, námětek hejtmana.

 

Finanční prostředky v celkové výši 731.000,- Kč budou rozděleny mezi 9 středních škol. Nejvyšší dotaci ve výši 180.000,- Kč obdrží Střední škola strojní, stavební a dopravní z Liberce, která nabízí vzdělávání v 7 stipendijních oborech. Dotaci využije například na nákup ručního nářadí, cvičného materiálu k výuce apod. Obdobné využití naleznou finanční prostředky na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v České Lípě, která obdrží dotaci ve výši 130.000,- Kč.

 

Kompletní přehled poskytnutých dotací je uveden níže v tabulce.

 

škola

výše dotace

Střední odborná škola a Gymnázium, Liberec, Na Bojišti 15, příspěvková organizace

15.000,- Kč

Integrovaná střední škola, Semily, 28. října, příspěvková organizace

135.000,- Kč

Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, Belgická 4852, příspěvková organizace

80.000,- Kč

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola, Nový Bor, Wolkerova 316, příspěvková organizace

30.000,- Kč

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace

55.000,- Kč

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace

80.000,- Kč

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

130.000,- Kč

Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

180.000,- Kč

Střední škola řemesel a služeb Jablonec nad Nisou, Smetanova 66, příspěvková organizace

26.000,- Kč

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588